Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, robię te bułeczki. Smak Włoch na wyciągnięcie ręki

2025-08-16 22:32

Przepyszne włoskie bułeczki z czekoladą to perfekcyjny sposób na rozpoczęcie dnia. Wychodzą wspaniałe, śliczne i pozostają miękkie przez długi czas. Na śniadanie wybierz więc to przepyszne, słodkie bułeczki. Tego wyboru nie da się żałować.

Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, robię te bułeczki. Smak Włoch na wyciągnięcie ręki

i

Autor: Shutterstock.com Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, robię te bułeczki. Smak Włoch na wyciągnięcie ręki
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Mięciutkie bułeczki prosto z Włoch. Zrób je w swojej kuchni

Aromatyczne i mięciutkie bułeczki z czekoladą to wspaniały pomysł na ciekawy początek dnia. Flauti al cioccolato, czyli włoskie bułeczki z czekoladą są niezwykle aromatyczne i wcale nie są trudne w przygotowania. A co najlepsze, pięknie się prezentują.

Tych bułeczek nie da się jednak określić mianem szybkich. Choć ich przygotowanie samo w sobie nie powinno zająć dużo czasu, to jednak ich czas wyrastania może się mocno dłużyć. Warto jednak poczekać. Nasze bułeczki będą miękkie przez długi czas i będą smakowały wybornie.

Jeśli nie jesteśmy fanami śniadań na słodko, bez problemu możemy wziąć je również w rękę jako przekąskę lub zachować na przepyszny deser. Te bułeczki jednak warto przygotować w domu. Smakują obłędnie i z pewnością rozkochają w sobie każdego.

Nie masz kremu czekoladowego? Nic straconego!

Jeśli nie mamy w domu akurat żadnego kremu czekoladowego, to jeszcze nic straconego. Możemy również sięgnąć po kawałki czekolady, choć wówczas musimy się spodziewać, że po wystygnięciu nasza czekolada zastygnie i bułeczki nie będą już tak miękkie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki (najlepiej 00)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • Do wypełnienia: krem czekoladowy (np. Nutella)
  • Dodatkowo - 1 łyżeczka mleka i 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże.
  • Całość mieszamy i dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz skórkę z cytryny.
  • Dodajemy jajko oraz mąkę.
  • Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy.
  • Dodajemy stopniowo masło oraz sól, cały czas wyrabiając.
  • Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę.
  • Rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty.
  • Jeden dłuższy koniec każdego prostokąta nacinamy w paski, tak, by przypominał grzebień.
  • Na niepokrojoną część wykładamy krem czekoladowy.
  • Całość zwijamy, zaczynając od niepokrojonej części.
  • Ciasto układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Nasze bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • Pieczemy około 18 minut.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...