Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, robię te bułeczki. Smak Włoch na wyciągnięcie ręki
Dieta wegetariańska
Przepyszne włoskie bułeczki z czekoladą to perfekcyjny sposób na rozpoczęcie dnia. Wychodzą wspaniałe, śliczne i pozostają miękkie przez długi czas. Na śniadanie wybierz więc to przepyszne, słodkie bułeczki. Tego wyboru nie da się żałować.
Mięciutkie bułeczki prosto z Włoch. Zrób je w swojej kuchni
Aromatyczne i mięciutkie bułeczki z czekoladą to wspaniały pomysł na ciekawy początek dnia. Flauti al cioccolato, czyli włoskie bułeczki z czekoladą są niezwykle aromatyczne i wcale nie są trudne w przygotowania. A co najlepsze, pięknie się prezentują.
Tych bułeczek nie da się jednak określić mianem szybkich. Choć ich przygotowanie samo w sobie nie powinno zająć dużo czasu, to jednak ich czas wyrastania może się mocno dłużyć. Warto jednak poczekać. Nasze bułeczki będą miękkie przez długi czas i będą smakowały wybornie.
Jeśli nie jesteśmy fanami śniadań na słodko, bez problemu możemy wziąć je również w rękę jako przekąskę lub zachować na przepyszny deser. Te bułeczki jednak warto przygotować w domu. Smakują obłędnie i z pewnością rozkochają w sobie każdego.
Nie masz kremu czekoladowego? Nic straconego!
Jeśli nie mamy w domu akurat żadnego kremu czekoladowego, to jeszcze nic straconego. Możemy również sięgnąć po kawałki czekolady, choć wówczas musimy się spodziewać, że po wystygnięciu nasza czekolada zastygnie i bułeczki nie będą już tak miękkie.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 szklanki mąki (najlepiej 00)
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 3,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 60 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- Do wypełnienia: krem czekoladowy (np. Nutella)
- Dodatkowo - 1 łyżeczka mleka i 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże.
- Całość mieszamy i dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz skórkę z cytryny.
- Dodajemy jajko oraz mąkę.
- Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy.
- Dodajemy stopniowo masło oraz sól, cały czas wyrabiając.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę.
- Rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty.
- Jeden dłuższy koniec każdego prostokąta nacinamy w paski, tak, by przypominał grzebień.
- Na niepokrojoną część wykładamy krem czekoladowy.
- Całość zwijamy, zaczynając od niepokrojonej części.
- Ciasto układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Nasze bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Pieczemy około 18 minut.