Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, robię te bułeczki. Smak Włoch na wyciągnięcie ręki

Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, robię te bułeczki. Smak Włoch na wyciągnięcie ręki
Autor: Shutterstock.com Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, robię te bułeczki. Smak Włoch na wyciągnięcie ręki
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Przepyszne włoskie bułeczki z czekoladą to perfekcyjny sposób na rozpoczęcie dnia. Wychodzą wspaniałe, śliczne i pozostają miękkie przez długi czas. Na śniadanie wybierz więc to przepyszne, słodkie bułeczki. Tego wyboru nie da się żałować.

Mięciutkie bułeczki prosto z Włoch. Zrób je w swojej kuchni

Aromatyczne i mięciutkie bułeczki z czekoladą to wspaniały pomysł na ciekawy początek dnia. Flauti al cioccolato, czyli włoskie bułeczki z czekoladą są niezwykle aromatyczne i wcale nie są trudne w przygotowania. A co najlepsze, pięknie się prezentują.

Tych bułeczek nie da się jednak określić mianem szybkich. Choć ich przygotowanie samo w sobie nie powinno zająć dużo czasu, to jednak ich czas wyrastania może się mocno dłużyć. Warto jednak poczekać. Nasze bułeczki będą miękkie przez długi czas i będą smakowały wybornie.

Jeśli nie jesteśmy fanami śniadań na słodko, bez problemu możemy wziąć je również w rękę jako przekąskę lub zachować na przepyszny deser. Te bułeczki jednak warto przygotować w domu. Smakują obłędnie i z pewnością rozkochają w sobie każdego.

Nie masz kremu czekoladowego? Nic straconego!

Jeśli nie mamy w domu akurat żadnego kremu czekoladowego, to jeszcze nic straconego. Możemy również sięgnąć po kawałki czekolady, choć wówczas musimy się spodziewać, że po wystygnięciu nasza czekolada zastygnie i bułeczki nie będą już tak miękkie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki (najlepiej 00)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • Do wypełnienia: krem czekoladowy (np. Nutella)
  • Dodatkowo - 1 łyżeczka mleka i 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże.
  • Całość mieszamy i dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz skórkę z cytryny.
  • Dodajemy jajko oraz mąkę.
  • Całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy.
  • Dodajemy stopniowo masło oraz sól, cały czas wyrabiając.
  • Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę.
  • Rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty.
  • Jeden dłuższy koniec każdego prostokąta nacinamy w paski, tak, by przypominał grzebień.
  • Na niepokrojoną część wykładamy krem czekoladowy.
  • Całość zwijamy, zaczynając od niepokrojonej części.
  • Ciasto układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Nasze bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • Pieczemy około 18 minut.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej