Kasza manna na wodzie: przepis na lekkostrawny kleik

Kasza manna na wodzie: przepis na lekkostrawny kleik
Autor: Shutterstock Kasza manna ugotowana na wodzie to sycące śniadanie lub przekąska. 
łatwy
15 min
4

Kasza manna na wodzie to lekkostrawny posiłek. Można ją podać na śniadanie ze świeżym masłem lub na obiad z mięsną potrawką. Także na słodko z musem ze świeżych owoców lub z konfiturami. Doskonała dla dzieci, seniorów i rekonwalescentów. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki kaszy manny, 10 pełnych łyżek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlej zimną wodę i wsyp kaszę. 
  • Ustaw średnią moc palnika i zacznij powoli mieszać całość łyżką.
  • Po 3-5 minutach kasza zacznie pęcznieć. Całość zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać.
  • Można podawać na ciepło lub na zimno.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami