Kasza manna na wodzie: przepis na lekkostrawny kleik
2021-09-23
łatwy
15 min
4
Kasza manna na wodzie to lekkostrawny posiłek. Można ją podać na śniadanie ze świeżym masłem lub na obiad z mięsną potrawką. Także na słodko z musem ze świeżych owoców lub z konfiturami. Doskonała dla dzieci, seniorów i rekonwalescentów.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki kaszy manny, 10 pełnych łyżek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlej zimną wodę i wsyp kaszę.
- Ustaw średnią moc palnika i zacznij powoli mieszać całość łyżką.
- Po 3-5 minutach kasza zacznie pęcznieć. Całość zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać.
- Można podawać na ciepło lub na zimno.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami