Kasza jaglana ze śliwką
Kasz jaglana na słodko podawana ze śliwką - co powiesz na taki deser? Dodaj odrobinę cukry waniliowego i przyprawy do piernika, a zwykła papka z kaszy jaglanej zamieni się w prawdziwy rarytas. Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
- 10 dużych śliwek
- 3 łyżki (2+1) masła klarowanego
- 4 łyżki cukru pudru CYKORIA
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy.
Gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała.
W tym czasie każdą śliwkę kroimy na dwie części i wyjmujemy pestki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, a po wymieszaniu także śliwki. Całość podsmażamy, ciągle mieszając do momentu, aż śliwki zmiękną (ok. 4-5 minut).
Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy śliwki i jeszcze gorącą podajemy na stół.