Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych bułek. Te z tradycyjnego przepisu zachwycają smakiem

nocne bułki pszenne
Autor: Shutterstock Domowe bułki zacznij piec tylko tak. Nocna wersja zachwyca pysznym smakiem i puszystością.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Sklepy i piekarnie oferują spory wybór najróżniejszych bułek. Jednak zamiast kupować, pyszne bułeczki pszenne można zrobić w domu. Tradycyjny przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są zachwycające. Tak dobrych bułek nie można kupić. Najlepiej się o tym przekonać osobiście i skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Już po pierwszym kęsie tradycyjne bułki pszenne podbiją każde podniebienie.

Z czego zrobić tradycyjne bułki pszenne?

Świeże i puszyste bułeczki pszenne przygotowane według tego tradycyjnego przepisu są nie tylko łatwe. Do zrobienia ciasta potrzebnych jest tylko sześć składników i sól. Aż trudno uwierzyć, że najlepsze domowe bułeczki można zrobić z tak małej liczby produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok nawet w małych osiedlowych sklepach spożywczych.

Co jest potrzebne, aby upiec pełne smaku tradycyjne bułki pszenne? Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:

Jak zrobić tradycyjne bułki pszenne?

Wiele osób nie może przekonać się do domowego wypieku pieczywa. Zadanie nie jest jednak takie trudne, jak się wydaje. Najlepszym tego przykładem jest przepis na tradycyjne bułki pszenne. Ich przygotowanie jest łatwe, ale wymaga trochę więcej czasu. Bułki robi się z ciasta, które wyrasta na drożdżach. Potrzebuje więc godzinę. Warto też pamiętać, żeby niektóre składniki wcześniej wyjąć z lodówki, mleko podgrzać, a masło roztopić.

Jak więc upiec pyszne domowe bułeczki pszenne według tego tradycyjnego przepisu? Przygotowanie jest łatwe, a bułeczki zawsze się udają. Ciasto można wyrobić ręcznie lub skorzystać z pomocy miksera czy robota planetarnego.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – połączenie mąki pszennej z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wymieszanie ciasta z zaczynem drożdżowym i odstawienie do wyrośnięcia
  • 4. krok – uformowanie bułek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – upieczenie tradycyjnych bułek pszennych w piekarniku

Z czym podawać tradycyjne bułki pszenne?

Tradycyjne bułki pszenne, zwłaszcza te świeżo upieczone, są uniwersalne i można je podawać na wiele sposobów. Pysznie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Można je serwować przez cały dzień - na śniadanie, do obiadu i na kolację. Tradycyjne bułki pszenne to świetna baza do kanapek z wędliną, serem i warzywami. Dobrze łączą się z najróżniejszymi pastami kanapkowymi i twarożkami. Doskonale smakują z pasztetem i ogórkiem kiszonym. Można też wykorzystać je jako bułki do domowych burgerów. Do tradycyjnych bułek pszennych warto podać także dżem lub konfiturę, krem czekoladowy, masło orzechowe czy miód.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać połowę mleka i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 15 minut.
  • Do miski przesypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać pozostałe mleko oraz roztopione masło. Wymieszać.
  • Wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać, a następnie ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić jednolite ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na równe części wielkości mandarynki. Uformować kulki i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułki przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu na kolację. 
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej