Jeden gryz przeniesie Cię do Paryża. Te ciastka rozpływają sie w ustach

Dieta wegetariańska
Na śniadanie wypróbuj te przepyszne francuskie słodkości, wypełnione czekoladą. Nie są trudne do przygotowania, a wychodzą przepyszne. To niesamowity sposób na ciekawe śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i słodka przekąska w ciągu dnia.
Francuska przekąska z czekoladą. Idealna nie tylko na śniadanie
Pain un chocolat, czyli po francusku dosłownie "chleb z czekoladą" to wspaniałe francuskie ciasteczko, które wręcz rozpływa się w ustach. Wykonuje się je z ciasta francuskiego, w którym kryją się dwa przepyszne kawałki czekolady.
Choć na pierwszy rzut oka przepis na tę słodkość może wydać się przytłaczający, tak naprawdę jest ona stosunkowo prosta do przygotowania, jednak zajmie nam sporo czasu. Ciasto musi bowiem odpoczywać w lodówce po każdym wałkowaniu. Jeśli więc mamy ochotę na tę słodkość na śniadanie, lepiej będzie przygotować ją dnia poprzedniego.
A naprawdę warto. Jest to niezwykle delikatne, kruszące się ciasto z zewnątrz, a w środku pozostaje niesamowicie maślane. Do tego cóż, nie da się pójść źle wybierając ciastko, kryjące w sobie czekoladę.
Oczywiście warto pamiętać, że nasz wypiek może nie wyjść idealny za pierwszym razem i nie ma w tym nic złego. Wystarczy próbować, a nawet jeśli coś nam nie wyjdzie, to wciąż otrzymamy smaczne ciastka z czekoladą, nawet jeśli nie będą wyglądały perfekcyjnie.
SKŁADNIKI
- 420 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 220 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- ciemna czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W mikserze mieszamy mąkę, sól, cukier i 20 g masła.
- Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody.
- Dodajemy mleko i jajko.
- Dodajemy mieszankę drożdży i mieszamy.
- Kiedy otrzymamy płaskie i elastyczne ciasto, formujemy kulę i umieszczamy w misce.
- Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Pozostałe masło wyjmujemy z lodówki.
- Umieszczamy je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
- Uderzamy w nie wałkiem, aż się rozpłaszczy, a następnie rozwałkowujemy w kwadrat o grubości ok. 1 cm.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki.
- Na posypanej mają stolnicy, rozwałkowujemy je na prostokąt, gdzie jeden bok będzie ok. dwukrotnie większy, niż bok kwadratu masła.
- Na środku układamy rozwałkowane masło.
- Zamykany nad nim ciasto i dokładnie sklejamy z każdej strony.
- Oprószamy mąką i rozwałkowujemy.
- Brzegi ciasta ponownie składamy i wkładamy do lodówki na 20 minut.
- Całość powtarzamy jeszcze 2 razy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.
- Dzielimy całość na 8 prostokątów.
- Na obu brzegach prostokąta kładziemy cienki "batonik" z czekolady i zwijamy do środka.
- Pain un chocolat zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut.