Jak zrobić chleb? Przepis na domowy chleb
2021-03-29

średni
40 min
4
Sprawdzony przepis na chleb. Podstawowy, z mąki pszennej chlebowej. W sam raz na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba.
SKŁADNIKI
- Mąka chlebowa
- Woda
- Drożdże suche
- Cukier
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na blacie usyp górkę mąki, zrób w niej zagłębienie i wlej w nie połowę letniej wody, wsyp drożdże, cukier i sól.
- Powoli łącz mąkę z wnętrza kopczyka z resztą. Kiedy masa w zagłębieniu zgęstnieje, dodaj resztę wody. Gdy masa ponownie zgęstnieje, wymieszaj ją z resztą mąki z kopczyka.
- Rękoma posypanymi mąką, ugniataj ciasto, tocząc je po blacie ok. 5 minut, aż stanie się gładkie.
- Oprósz je mąką, włóż do miski, przykryj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wyrób je jeszcze przez pół minuty. Uformuj w wybrany przez ciebie kształt chleba (podłużny, okrągły). Odstaw na pół godziny-godzinę.
- Połóż ciasto na posypanej mąką blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piecz ok. 30 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, puknij w spód bochenka. Powinien wydać pusty dźwięk.