Jajka w sosie musztardowym
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Jajka w sosie musztardowym to danie typowe dla kuchni niemieckiej. Zazwyczaj podaje się je z ziemniakami z wody, ale świetnie smakują również ze świeżą bułeczką.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 jaj
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta cukru
- 2 żółtka
- sól i piperz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować w wodzie na półtwardo - ok 4-5 min w zależności od wielkości jajek.
- W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając lekko zrumienić.
- Do zasmażki wlać bulion i mleko i gotować 2-3 min, po czym dodać musztardę, ocet, cukier i przyprawy.
- Jajka podawać polane gorącym sosem.