Jajka Bloody Mary wręcz rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste

Jajka Bloody Mary wręcz rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste
Autor: Shutterstock.com Jajka Bloody Mary wręcz rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Te lekko pikantne jajka to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Jajka Bloody Mary z chrupiącymi grzankami są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również niebiańsko smakują. To śniadanie, którym naje się cała rodzina.

Takich jajek jeszcze nie próbowałeś. Naje się cała rodzina

Jajka Bloody Mary to ciekawy pomysł na proste śniadanie, które zachwyci całą rodzinę. Są one jednak dosyć pikantne, więc nie każdemu mogą one wpasować się w gust. Jeśli wolimy łagodne potrawy, możemy całkowicie pominąć wszelkie ostre dodatki jak Tabasco i papryczki chili, jednak niestety nasze danie nieco wtedy straci jeśli chodzi o smak.

To danie jest pełne najróżniejszych smaków. Jest sycące jednak nie obciąża za bardzo żołądka. Jeśli chodzi o jego przygotowanie to nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy dodać do siebie wszystkie składniki i dodawać.

Zero waste. Przepis wykorzystuje nawet stary chleb

Co więcej, to danie jest świetnym sposobem na wykorzystanie starego chleba, który już nam sczerstwiał. Grzanki są bowiem ważnym elementem potrawy i dodają jej chrupiącego elementu, dzięki czemu wraz z implozją smaków, mamy do czynienia również z różnymi teksturami.

Choć w przepisie wódka jest opcjonalna, warto dodać ją do marynaty do cebuli. Zapewni ona bowiem ciekawy posmak w daniu i będzie świetnie prezentować drinka, od którego wzięła się nazwa tego dania.

SKŁADNIKI

  • 2 czerwone cebule
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łodyga selera
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 2 grube kromki czerstwego chleba
  • 5-10 porcji sosu Tabasco
  • 8 jajek
  • 150 g jogurtu greckiego
  • opcjonalnie: odrobina wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1 cebulę kroimy w krążki. 
  • Wkładamy je do miski z sokiem z cytryny, solą, cukrem i wódką.
  • Zostawiamy do zamarynowania.
  • 2 łyżki oleju rozgrzewamy na głębokiej patelni.
  • Siekamy drugą cebulę i seler.
  • Podsmażamy, aż zmiękną.
  • Dodajemy posiekany czosnek i plastry papryki.
  • Smażymy kilka minut i dodajemy pomidory, ocet, cukier i przyprawy.
  • Papryczki chili nakłuwamy nożem i dodajemy do sosu.
  • Całość gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut.
  • W tym czasie kroimy chleb.
  • Umieszczamy go w misce z olejem i pieprzem.
  • Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.
  • Do sosu dodajemy tabasco i wyjmujemy papryczki chili.
  • W sosie robimy wyżłobienia, gdzie wbijamy jajka.
  • Gotujemy, aż białko się zetnie.
  • Podajemy z jogurtem, marynowaną cebulą i grzankami.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej