Frittata z wątróbką - sprytny sposób na podroby
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Frittata z wątróbką to sprytny sposób na zdrowych i tanich podrobów. W daniu rodem z kuchni włoskiej nic się zmarnuje, a wątróbkę warto jeść częściej.
SKŁADNIKI
- 200 g wątróbek drobiowych
- marchewka
- cebula
- 4 dymki
- 3 jajka
- tarty żółty ser
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
- Na patelnię dołożyć wątróbki i smażyć ok. 10 min. Zdjąć z patelni, ostudzić i pokroić w kostkę.
- Marchewkę umyć, obrać, ugotować i pokroić w kostkę, a dymkę drobno posiekać.
- Jajka rozkłócić w misce, przyprawić solą i pieprzem, dodać do nich wątróbkę, podsmażoną cebulę, dymkę, ser i marchew.
- Dużą patelnie rozgrzać z łyżką oleju, wylać masę, przykryć i zostawić na niewielkim ogniu ok. 5 min.
- Gdy jajka się zetną z wierzchu zdjąć z patelni.