Domowe kajzerki jak z piekarni: łatwy przepis na pyszne bułki
2022-08-03
łatwy
45 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Domowe kajzerki jak z piekarni łatwo przygotować własnoręcznie. Są puszyste wewnątrz i mają chrupką skórkę. Oto przepis na pyszne bułki.
Zobacz naszą galerię i spróbuj upiec domowy chleb
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 7 g drożdży liofilizowanych, suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 jajko rozmiaru M
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Oddzielnie wymieszać rozmącone jajko z olejem i wodą.
- Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto ręcznie lub w mikserze na wolnych obrotach lub w maszynie do pieczenia chleba. Gdy ciasto zbije się w gładką, lśniącą kulę na 2 godziny pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Ciasto odgazować, przebijając je palcami. Wyjąć na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść, uformować wałek i pociąć na 10-12 kawałków.
- Każdy kawałek uformować w kulę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułki naciąć głęboko nożem. Wykonać 5 nacięć w formie wiatraczka.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15-20 minut.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego