Do owsianki dorzucam te dodatki. Mam energię na cały dzień

Do owsianki dorzucam te dodatki. Mam energię na cały dzień
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prosty sposób na owsiankę, która nie tylko wybornie smakuje, ale jest również szybka w przygotowaniu i wychodzi niezwykle aromatycznie. Owsianka z komosą ryżową, kardamonem i brzoskwinią. To perfekcyjny sposób na smaczne śniadanie, które przy okazji doda nam energii na cały dzień.

Owsianka, która rozgrzewa. Przygotuj ją w kilka chwil

Aromatyczna owsianka z dodatkami to niesamowite połączenie klasyki z nieco bardziej egzotycznymi smakami. Owsianka z komosą ryżową to sycące i pełnowartościowe źródło białka. Komosa bowiem zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów - co nie zdarza się często w produktach roślinnych.

Komosa, jak i sama owsianka mają w sobie dużą ilość błonnika co jest świetną wiadomością dla każdego. Błonnik bowiem nie tylko reguluję pracę układu trawiennego, ale również pozwala na długi czas zachować uczucie sytości.

Kardamon sekretem smaku. Zbilansowany początek dnia

Co jednak jest największym sekretem tej owsianki? A no kardamon. To niezwykle aromatyczna przyprawa, która nadaje lekko cytrusowy, korzenny smak naszym potrawom. Tu jednak perfekcyjnie będzie łączył się z lekkością i świeżością naszych brzoskwini, tworząc duet, którego na długo nie zapomnimy.

Ta owsianka jest niesamowicie smaczna, a przy okazji sycąca, odżywcza i dobrze zbilansowana. Można po nią sięgać zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska po treningu. Jest ona świetnym pomysłem w szczególności na chłodne dni, ponieważ zarówno kardamon, jak i cynamon rozgrzewają.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1–2 brzoskwinie 
  • garść orzechów włoskich lub migdałów
  • odrobina cynamonu do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Komosę płuczemy pod bieżącą wodą.
  • W garnku zagotowujemy wodę i mleko z odrobiną soli.
  • Dodajemy komosę i gotujemy ok. 10-12 minut.
  • Dodajemy płatki owsiane i kardamon.
  • Całość mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje.
  • Dodajemy syrop klonowo.
  • Przekładamy do miseczek, układamy na górę pokrojona brzoskwinie, orzechy i posypujemy cynamonem.
W formie: Płatki owsiane
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej