Do jajecznicy dodaje te składniki. Mam energię na cały dzień

Do jajecznicy dodaje te składniki. Mam energię na cały dzień
Autor: Shutterstock.com Do jajecznicy dodaje te składniki. Mam energię na cały dzień
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajecznice można przygotowywać na najróżniejsze sposoby. Ogromną rolę odgrywają w niej dodatki, a w tym przepisie zaskoczy nas ich doborem. Smakuje niesamowicie, jest prosta w przygotowaniu i jest ciekawą alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Rozkochaj się w tych pysznych jajkach.

Jajecznica z niecodziennym dodatkiem. Pożywna i syta

Aromatyczna jajecznica z ziemniakami to genialny sposób na pełen smaku i sycący posiłek. Jest prosta w przygotowania, a smakuje obłędnie. Ta jajecznica to genialny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu dnia poprzedniego. Pyszne, proste i aromatyczne.

Choć w tym przepisie nie dodajemy żadnego mięsa, jeśli mamy taką ochotę możemy dorzucić pokrojoną szynkę, boczek czy nawet szarpanego, gotowanego kurczaka. Możemy również nieco poeksperymentować nieco z przyprawami i warzywami - to jajecznica, sprawdzi się wszystko, na co mamy ochotę.

Ten przepis pozostawi nas sytymi na długi czas i zapewni nam energię na cały dzień działania. Jeśli więc mamy ochotę na smaczne i pożywne śniadanie - chwytajmy za składniki i zabierzmy się za przygotowanie tego dania.

Wystarczy dosłownie kilka składników, by je przygotować, a smak i aromat zachwycą każdego. Ziemniaki świetnie komponują się z naszą jajecznicą zapewniając smak, który zostanie z nami na długo. Ten przepis bez wątpienia jest wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • 80 g sera tartego
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i kroimy.
  • Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy, aż się zarumienią.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę.
  • Jajka dokładnie ubijamy. 
  • Dodajemy do nich sól, pieprz i ser.
  • Wylewamy na patelnie i podczas smażenia cały czas mieszamy.
  • Podajemy posypane szczypiorkiem.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej