Czeskie buchty na słodko - pyszne bułeczki drożdżowe z migdałami i wanilią
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Te słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego kuszą aromatem wanilii i delikatnym smakiem migdałów. To tradycyjne bułeczki bardoz popularne w kochni czeskiej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki mleka
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki koniaku
- rodzynki
- cukier puder
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszaj z połową mleka, które powinno być letnie. Odstaw zaczyn na 20 min w ciepłe miejsce.
- Resztę mleka wymieszaj z mąką, cukrem, solą, migdałami i 2 łyżkami masła.
- Dodaj zaczyn i zagnieć ciasto, chwilę wyrabiaj, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rodzynki zalej koniakiem i odstaw. Blaszkę wysmaruj 1 łyżką masła.
- Po ok. 50 minutach ciasto powinno być gotowe, aby uformować z niego wałek o średnicy 5 cm.
- Wałek pokrój na plastry o grubości 3 cm. Na każdy z nich nałóż nieco rodzynek i uformuj bułeczki.
- Gotowe bułki ułóż w blaszce dość blisko siebie. Odstaw na 15 min, aby wyrosły.
- Resztę masła rozpuść i wymieszaj z cukrem waniliowym. Posmaruj nim wierzchy bułek.
- Blaszkę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 35 min.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.