Czeskie buchty na słodko - pyszne bułeczki drożdżowe z migdałami i wanilią

2021-03-29
Czeskie buchty - pyszne bułeczki drożdżowe z migdałami i wanilią
Autor: Shutterstock Buchty można wypełnić rodzynkami lub nadzienie m z maku.
łatwy
40 min
4

Te słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego kuszą aromatem wanilii i delikatnym smakiem migdałów. To tradycyjne bułeczki bardoz popularne w kochni czeskiej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki mleka
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki koniaku
  • rodzynki
  • cukier puder
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże wymieszaj z połową mleka, które powinno być letnie. Odstaw zaczyn na 20 min w ciepłe miejsce.
  • Resztę mleka wymieszaj z mąką, cukrem, solą, migdałami i 2 łyżkami masła.
  • Dodaj zaczyn i zagnieć ciasto, chwilę wyrabiaj, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Rodzynki zalej koniakiem i odstaw. Blaszkę wysmaruj 1 łyżką masła.
  • Po ok. 50 minutach ciasto powinno być gotowe, aby uformować z niego wałek o średnicy 5 cm.
  • Wałek pokrój na plastry o grubości 3 cm. Na każdy z  nich nałóż nieco rodzynek i uformuj bułeczki.
  • Gotowe bułki ułóż w blaszce dość blisko siebie. Odstaw na 15 min, aby wyrosły.
  • Resztę masła rozpuść i wymieszaj z cukrem waniliowym. Posmaruj nim wierzchy bułek.
  • Blaszkę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 35 min.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem.