Co to jest frittata? Przepis na frittatę ze szpinakiem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Lekkie, delikatne, sycące. Czas przenieść je do polskiej kuchni. Podajemy przepis na frittatę ze szpinakiem.
SKŁADNIKI
- 45 dag liści świeżego szpinaku
- 4 jaja
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag kukurydzy z puszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 papryczka chili
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2,5 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki startego sera typu pecorino
- 2,5 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę
- szczypta sproszkowanej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście szpinaku umyj, osusz, duś pięć minut pod przykryciem w dwóch łyżkach wody. Warzywo odcedź, odsącz delikatnie z wody (np. ręcznikiem papierowym).
- Roztrzepane jajka wlej do miski. Wymieszaj ze szpinakiem i śmietaną. Dodaj zmiażdżony czosnek, odcedzoną kukurydzę, posiekany seler, posiekaną chili oraz pomidory - obrane, pokrojone w drobną kostkę, bez nasion. Dopraw do smaku solą.
- Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzej oliwę i masło. Masę szpinakowo-jajeczną przełóż na patelnię. Obsyp połówkami obranych orzechów, serami i papryką. Smaż na wolnym ogniu przez pięć-siedem minut (nie mieszając), aż masa się zetnie, a jej spód zezłoci.
- Odwróć frittatę na drugą stronę: przykryj patelnię dużym płaskim talerzem lub pokrywką, odwróć do góry dnem, by frittata znalazła się na talerzu. Delikatnie zsuń frittatę na patelnię. Smaż dalej przez dwie-trzy minuty. Podawaj na ciepło.