Co to jest frittata? Przepis na frittatę ze szpinakiem

co_to_jest_frittata_podajemy.jpg
Autor: Shutterstock Pożywna frittata to znakomity pomysł na energetyzujące śniadanie
łatwy
20 min
4

Frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Lekkie, delikatne, sycące. Czas przenieść je do polskiej kuchni. Podajemy przepis na frittatę ze szpinakiem.

SKŁADNIKI

  • 45 dag liści świeżego szpinaku
  • 4 jaja
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag kukurydzy z puszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2,5 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki startego sera typu pecorino
  • 2,5 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę
  • szczypta sproszkowanej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście szpinaku umyj, osusz, duś pięć minut pod przykryciem w dwóch łyżkach wody. Warzywo odcedź, odsącz delikatnie z wody (np. ręcznikiem papierowym).
  • Roztrzepane jajka wlej do miski. Wymieszaj ze szpinakiem i śmietaną. Dodaj zmiażdżony czosnek, odcedzoną kukurydzę, posiekany seler, posiekaną chili oraz pomidory - obrane, pokrojone w drobną kostkę, bez nasion. Dopraw do smaku solą.
  • Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzej oliwę i masło. Masę szpinakowo-jajeczną przełóż na patelnię. Obsyp połówkami obranych orzechów, serami i papryką. Smaż na wolnym ogniu przez pięć-siedem minut (nie mieszając), aż masa się zetnie, a jej spód zezłoci.
  • Odwróć frittatę na drugą stronę: przykryj patelnię dużym płaskim talerzem lub pokrywką, odwróć do góry dnem, by frittata znalazła się na talerzu. Delikatnie zsuń frittatę na patelnię. Smaż dalej przez dwie-trzy minuty. Podawaj na ciepło.