Ciepłe śniadanie w 15 minut? Frittata z kurczakiem i warzywami jest łatwa i przepyszna

Dieta bezglutenowa
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu całego dnia. Zamiast nudnych kanapek czy owsianki, warto postawić na przysmak pochodzący z Włoch. Pyszna i aromatyczna frittata wzbogacona soczystymi kawałkami piersi kurczaka i kolorowymi warzywami to pomysł na śniadanie na ciepło. Poznajcie sprawdzony przepis na ten włoski specjał, który zachwyci obłędnym smakiem.
Co to jest frittata?
Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Smakuje pysznie i jest sycące. Jest to potrawa na bazie jajek z różnymi dodatkami. Można łatwo dostosować ją do swoich preferencji smakowych i dostępnych składników. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie szybkiego i pożywnego posiłku w domu.
W tym przepisie pyszną i aromatyczną frittatę przyrządza się z jajek, piersi kurczaka i kolorowych warzyw. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i sycące. Dodaje energii, która niezbędna jest o poranku.
Jak zrobić frittatę z kurczakiem i warzywami?
Przepis na włoską frittatę wzbogaconą soczystymi kawałkami piersi kurczaka i kolorowymi warzywami nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Takie pyszne śniadanie we włoskim stylu można zrobić w kwadrans.
Jak zrobić smaczną i energetyczną frittatę z kurczakiem i warzywami? Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ jest prosty i szybki. Jajka w takim pysznym wydaniu zachwycają pod każdym względem.
- 1. krok – roztrzepanie i doprawienie jajek
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
- 3. krok – podsmażenie warzyw i kurczaka
- 4. krok – dodanie jajek i smażenie pod przykryciem 5 minut
Jak podawać frittatę z kurczakiem i warzywami?
We Włoszech frittata jest podawana na ciepło lub na zimno. Serwuje się ją pokrojoną na porcje. Świetnie sprawdza się przede wszystkim na śniadanie. To również pomysł na lunch, kolację, a nawet przekąskę na imprezę. Dobrze komponuje się z różnymi sosami, takimi jak jogurtowy z ziołami, salsa pomidorowa czy czosnkowy. Posiłek z frittatą można wzbogacić kolorową sałatką z sosem winegret. Pokrojona na paski frittata z kurczakiem i warzywami sprawdzi się też jako nadzienie do tortilli.
SKŁADNIKI
- 200 g piersi kurczaka
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
- Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w kostkę obie papryki i cukinię, aż staną się miękkie.
- Dodać kurczaka i zielony groszek. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić, a woda odparuje.
- Wlać jajka i wymieszać. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż jajka się zetną.
- Podawać na ciepło na śniadanie, obiad lub kolację.