Ciepłe śniadanie w 15 minut? Frittata z kurczakiem i warzywami jest łatwa i przepyszna

frittata z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock Weź jajka, pierś kurczaka i kolorowe warzywa. W 15 minut zrobisz znakomite śniadanie dla całej rodziny.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Śniadanie to ważny posiłek w ciągu całego dnia. Zamiast nudnych kanapek czy owsianki, warto postawić na przysmak pochodzący z Włoch. Pyszna i aromatyczna frittata wzbogacona soczystymi kawałkami piersi kurczaka i kolorowymi warzywami to pomysł na śniadanie na ciepło. Poznajcie sprawdzony przepis na ten włoski specjał, który zachwyci obłędnym smakiem.

Co to jest frittata?

Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Smakuje pysznie i jest sycące. Jest to potrawa na bazie jajek z różnymi dodatkami. Można łatwo dostosować ją do swoich preferencji smakowych i dostępnych składników. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie szybkiego i pożywnego posiłku w domu.

W tym przepisie pyszną i aromatyczną frittatę przyrządza się z jajek, piersi kurczaka i kolorowych warzyw. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i sycące. Dodaje energii, która niezbędna jest o poranku.

Jak zrobić frittatę z kurczakiem i warzywami?

Przepis na włoską frittatę wzbogaconą soczystymi kawałkami piersi kurczaka i kolorowymi warzywami nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Takie pyszne śniadanie we włoskim stylu można zrobić w kwadrans.

Jak zrobić smaczną i energetyczną frittatę z kurczakiem i warzywami? Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ jest prosty i szybki. Jajka w takim pysznym wydaniu zachwycają pod każdym względem.

  • 1. krok – roztrzepanie i doprawienie jajek
  • 2. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
  • 3. krok – podsmażenie warzyw i kurczaka
  • 4. krok – dodanie jajek i smażenie pod przykryciem 5 minut

Jak podawać frittatę z kurczakiem i warzywami?

We Włoszech frittata jest podawana na ciepło lub na zimno. Serwuje się ją pokrojoną na porcje. Świetnie sprawdza się przede wszystkim na śniadanie. To również pomysł na lunch, kolację, a nawet przekąskę na imprezę. Dobrze komponuje się z różnymi sosami, takimi jak jogurtowy z ziołami, salsa pomidorowa czy czosnkowy. Posiłek z frittatą można wzbogacić kolorową sałatką z sosem winegret. Pokrojona na paski frittata z kurczakiem i warzywami sprawdzi się też jako nadzienie do tortilli.

SKŁADNIKI

  • 200 g piersi kurczaka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w kostkę obie papryki i cukinię, aż staną się miękkie.
  • Dodać kurczaka i zielony groszek. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić, a woda odparuje.
  • Wlać jajka i wymieszać. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż jajka się zetną.
  • Podawać na ciepło na śniadanie, obiad lub kolację.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej