Ciepłe, pachnące jabłkiem. Pieczone owsiane kubki jak z bajki

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prosty sposób na aromatyczne śniadanie w jesiennym stylu. Te pieczone owsiane kubeczki są wypełnione aromatycznymi jabłkami i cynamonem. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zdrową przekąskę. Przygotuj je w kilka minut i rozkoszuj się ich niesamowitym smakiem.
Owsianka gotowa w kilka chwil. To smak jesieni
Pieczona owsianka cieszy się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego, nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest prosta do przygotowania. Wystarczy kilka kroków, by móc się zajadać tym przepysznym daniem. Choć można ją przygotować w formie zapiekanki, by preferujemy jednak pieczenie jej "w kubeczkach".
Co to oznacza? A no fakt, że do jej przygotowania używamy formy do muffinek. Dzięki temu od razu porcjujemy naszą owsiankę, tworząc gotowe do chwycenia w rękę kubeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie, jak i na przekąskę.
Idealnie jesienne połączenie. Wystarczy kilka chwil
Tym razem naszą owsiankę przygotowujemy z dodatkiem jabłek i cynamonu tworząc przepyszne połączenie, które smakuje i pachnie jesienią. A to wszystko w zaledwie kilku krokach. Jeśli chcemy możemy dodać jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej czy wanilii.
A co najlepsze? Nasze kubeczki bez problemu można zamrażać. Oznacza to, że jeśli szykujemy je dla jednej osoby, a wiemy, że nie zdążymy ich zjeść - wystarczy wrzucić je do zamrażarki i odgrzewać kiedy przyjdzie nam na nie ochota.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mleka
- 1 duże jabłko
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: garść rodzynek, orzechów lub posiekanych daktyli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W dużej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, jajko, miód i pokrojone w kosteczkę jabłko.
- Dodajemy suche składniki do mokrych i całość dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Formę do muffinek smarujemy odrobiną tłuszczu.
- Masę nakładamy do każdej foremki.
- Pieczemy około 25 minut.
- Przed wyciągnięciem z formy, lekko studzimy.