Ciepłe, pachnące jabłkiem. Pieczone owsiane kubki jak z bajki

Ciepłe, pachnące jabłkiem. Pieczone owsiane kubki jak z bajki
Autor: Rimma Bondarenko/ Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prosty sposób na aromatyczne śniadanie w jesiennym stylu. Te pieczone owsiane kubeczki są wypełnione aromatycznymi jabłkami i cynamonem. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zdrową przekąskę. Przygotuj je w kilka minut i rozkoszuj się ich niesamowitym smakiem.

Owsianka gotowa w kilka chwil. To smak jesieni

Pieczona owsianka cieszy się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego, nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest prosta do przygotowania. Wystarczy kilka kroków, by móc się zajadać tym przepysznym daniem. Choć można ją przygotować w formie zapiekanki, by preferujemy jednak pieczenie jej "w kubeczkach".

Co to oznacza? A no fakt, że do jej przygotowania używamy formy do muffinek. Dzięki temu od razu porcjujemy naszą owsiankę, tworząc gotowe do chwycenia w rękę kubeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie, jak i na przekąskę.

Idealnie jesienne połączenie. Wystarczy kilka chwil

Tym razem naszą owsiankę przygotowujemy z dodatkiem jabłek i cynamonu tworząc przepyszne połączenie, które smakuje i pachnie jesienią. A to wszystko w zaledwie kilku krokach. Jeśli chcemy możemy dodać jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej czy wanilii

A co najlepsze? Nasze kubeczki bez problemu można zamrażać. Oznacza to, że jeśli szykujemy je dla jednej osoby, a wiemy, że nie zdążymy ich zjeść - wystarczy wrzucić je do zamrażarki i odgrzewać kiedy przyjdzie nam na nie ochota.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: garść rodzynek, orzechów lub posiekanych daktyli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W dużej misce mieszamy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  • W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, jajko, miód i pokrojone w kosteczkę jabłko.
  • Dodajemy suche składniki do mokrych i całość dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Formę do muffinek smarujemy odrobiną tłuszczu.
  • Masę nakładamy do każdej foremki.
  • Pieczemy około 25 minut.
  • Przed wyciągnięciem z formy, lekko studzimy.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej