Pulchny chleb płaski: łatwy przepis na tradycyjne pszenne pieczywo
2021-10-15
łatwy
30 min
4
Płaski chleb to najstarszy rodzaj pieczywa drożdżowego. Jego przygotowanie jest łatwe. Można go wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, malaksera, czy w specjalnej maszynie do wypieku chleba. Jest pyszny i puszysty.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g mąki pszennej typ 405 lub lepszej typ 550
- 42 g świeżych drożdży
- 10 g cukru, czyli 2 płaskie łyżeczki
- 350 g letniej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 25 g oleju słonecznikowego, czyli 2 łyżki stołowe
- 15 g soli, czyli 2 czubate łyżeczki
- oraz
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozkrusz, zalej letnią wodą, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Gdy drożdże podrosną i pokryją się bąbelkami gazu pora przygotować ciasto.
- W dużej misce połącz mąkę z roztworem drożdży, miękkim masłem, jajkiem, olejem i solą. Następnie zarób gładkie ciasto.
- Odstaw na 30 minut, aby podrosło.
- Podziel na 2 części, każdą część rozwałkuj na placek średnicy 25 cm. Wierzch natnij tępą stroną noża lub zrób dołki palcami.
- Wierzch placków posmaruj mlekiem, posyp sezamem. Ułóż na blasze
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, podstawiając na półkę niżej naczynie ze szklanką wody. Po 5 minutach, obniż temperaturę do 180°C i kontynuuj pieczenie przez 15-20 minut.