Pulchny chleb płaski: łatwy przepis na tradycyjne pszenne pieczywo

2021-10-15
Chleb płaski: łatwy przepis na pulchne pszenne pieczywo
Autor: Shutterstock Doskonałość od 5 tysięcy lat
łatwy
30 min
4

Płaski chleb to najstarszy rodzaj pieczywa drożdżowego. Jego przygotowanie jest łatwe. Można go wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, malaksera, czy w specjalnej maszynie do wypieku chleba. Jest pyszny i puszysty. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700 g mąki pszennej typ 405 lub lepszej typ 550
  • 42 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru, czyli 2 płaskie łyżeczki
  • 350 g letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 25 g oleju słonecznikowego, czyli 2 łyżki stołowe
  • 15 g soli, czyli 2 czubate łyżeczki
  • oraz
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkrusz, zalej letnią wodą, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Gdy drożdże podrosną i pokryją się bąbelkami gazu pora przygotować ciasto.
  • W dużej misce połącz mąkę z roztworem drożdży, miękkim masłem, jajkiem, olejem i solą. Następnie zarób gładkie ciasto.
  • Odstaw na 30 minut, aby podrosło.
  • Podziel na 2 części, każdą część rozwałkuj na placek średnicy 25 cm. Wierzch natnij tępą stroną noża lub zrób dołki palcami.
  • Wierzch placków posmaruj mlekiem, posyp sezamem. Ułóż na blasze
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, podstawiając na półkę niżej naczynie ze szklanką wody. Po 5 minutach, obniż temperaturę do 180°C i kontynuuj pieczenie przez 15-20 minut.