Chleb owsiano-pszenny Dukana - nie łamie zasad diety proteinowej

Sławomir Markowski
Chleb owsiano-pszenny Dukana - nie łamie zasad diety proteinowej
Autor: Shutterstock Chleb owsiano-pszenny Dukana - nie łamie zasad diety proteinowej
łatwy
40 min
4

Na diecie wysokobiałkowej Dukana najdotkliwszy jest brak pieczywa. Ale jest ratunek: chleb owsiano-pszenny Przedstawiamy przepis na chleb Dukana (z dozwolonych podczas diety składników), który pozwoli zaspokoić chęć sięgnięcia po „normalne” pieczywo.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • niecała szklanka otrąb pszennych
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej (albo skrobi kukurydzianej)
  • 150 g serka granulowanego (0% tłuszczu)
  • 3 jaja
  • niecała szklanka maślanki niskotłuszczowej
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • mała łyżeczka soli
  • dodatki do wyboru, ilość według uznania np. suszony koper, suszona natka, tymianek, świeży lub suszony czosnek, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, majeranek, bazylia, oregano itd.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego naczynia wsypujemy otręby owsiane, pszenne, mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia.
  • Dodajemy sól oraz pozostałe wybrane przez siebie przyprawy, a następnie całość dokładnie mieszamy (dobór przypraw zależy od indywidualnych preferencji, możemy użyć składników, które najbardziej nam smakują, tworząc własną, ulubioną kompozycję).
  • Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę.
  • Rozgniatamy ser i mieszamy z żółtkami.
  • Do otrębów i mąki dodajemy przygotowany wcześniej ser z żółtkami, a następnie stopniowo, w porcjach po ok. 1/3, dolewamy maślanki, dokładnie wszystko mieszając po każdej dodanej porcji.
  • Do całej masy dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy (tak aby masa była puszysta i lekka).
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy gotową masą.
  • Do pieczenia można użyć dowolnej formy, ale wypiek będzie najbardziej przypominał chleb w tak zwanej keksówce (o wymiarach np. 30 x 7 czy 25 x 7 cm).
  • Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 200–220°C. Czasami (w zależności od dodatków) chleb trzeba piec dłużej. To, czy jest odpowiednio wypieczony, sprawdzamy drewnianym patyczkiem – po wbiciu i wyjęciu patyk nie powinien być mokry.
  • Aby zaoszczędzić czas i zmniejszyć nakład pracy, można za jednym razem zrobić więcej bochenków chleba, które następnie można zamrozić.
    UWAGA! Aby nie złamać wytycznych diety, można zjadać nie więcej niż  3–4 nieduże kromki chleba dziennie.
Sławomir Markowski