Chleb orkiszowy Ewy Wachowicz. Prosty i sprawdzony przepis na najlepszy domowy chleb

chleb orkiszowy Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Tak Ewa Wachowicz piecze chleb z mąki orkiszowej. Oto prosty i sprawdzony przepis.
łatwy
90 min
12

Ewa Wachowicz pokazała na Instagramie, jak piecze pyszny domowy chleb z mąki orkiszowej. Upieczony według tego sprawdzonego przepisu jest miękki w środku, zaś jego skórka jest chrupiąca. Zobaczcie, jak upiec zdrowy chleb, tak jak robi to Ewa Wachowicz.

Jak zrobić chleb orkiszowy Ewy Wachowicz?

Zmielone ziarno orkiszu mieszamy z drożdżami, cukrem i wodą. Odstawiamy na godzinę. Następnie wsypujemy mąkę orkiszową, ulubione ziarna i sól. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy je do formy i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 60 minut. Upieczony bochenek ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce lub desce.

Przepis na chleb Ewy Wachowicz

  • To łatwy przepis na domowy chleb. Receptura jest świetną pierwszą lekcją dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły chleba w domu.
  • Do upieczenia chleba według tego przepisu potrzeba siedem składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Mąkę orkiszową i ziarno orkiszu można kupić w wielu sklepach spożywczych.
  • Chleb orkiszowy Ewy Wachowicz uda się za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy dokładnie przestrzegać przepisu oraz podanych gramatur produktów.
  • Wszystkie składniki do ciasta na chleb powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej użyć ciepłej, ale nie gorącej wody.
  • To chleb na świeżych drożdżach. Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.
  • Przed wstawieniem formy do piekarnika wierzch chleba można posypać czarnuszką, sezamem lub zmielonymi ziarnami orkiszu.

SKŁADNIKI

  • 500 ml cieplej wody
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g ziaren orkiszu
  • 25 g drożdży
  • 1 garść siemienia lnianego, pestek dyni i słonecznika
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarno orkiszu zmielić i przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Następnie wsypać mąkę, sól oraz pestki słonecznika, dyni i siemię lniane. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Wierzch wyrównać mokrą łyżką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 60 minut. Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i ostudzić na kratce.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej