Chleb cebulowy bez wyrastania. Aromatyczny bochenek w kilka minut

Chleb cebulowy bez wyrastania. Aromatyczny bochenek w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Chleb cebulowy bez wyrastania. Aromatyczny bochenek w kilka minut
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Aromatyczny chleb cebulowy z serem to nie jest twardy orzech do zgryzienia. Przygotowanie tego wypieku nie jest uciążliwe, a wychodzi przepyszny i aromatyczny. To idealny sposób na śniadanie czy ciekawą przekąskę. A wystarczy kilka składników.

Cebulowy chlebek w kilka minut. Smak i aromat bez dużej ilości pracy

Aromatyczny i prosty chleb, który nie musi wyrastać. Ten chlebek cebulowy wychodzi za każdym razem. Jest prosty do przygotowania, smakuje wybornie i nie musimy długo go wyrabiać, ani czekać, aż podwoi swoją objętość. To idealny sposób na szybkie i świeże śniadanie.

Ten chlebek sprawdzi się również na grilla czy jako przekąska. Wychodzi idealnie aromatyczny, a przy okazji nie sprawia problemu w przygotowaniu. Jeśli chcemy, by był jeszcze bardziej serowy możemy bez problemu na wierzchu również posypać go startym serem.

To jedno z tych dań, które są dobre pierwszego dnia, ale następnego wychodzą jeszcze lepsze. Możemy przechowywać go nawet do 3 dni. Jeśli chcemy możemy również poeksperymentować nieco z przyprawami nadając naszemu bochenkowi całkowicie nowego wymiaru.

Jeśli więc chcemy przygotować aromatyczny chleb, bez wyrastania i ugniatania ten sprawdzi się doskonale. To prosty sposób na pyszny posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. A wystarczy wyłącznie kilka składników i chwila wolnego czasu.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera tartego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 szklaki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek i masło.
  • Dodajemy ser i mieszamy.
  • Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy, aż będą złociste.
  • w małej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i przestudzoną cebulę.
  • Całość mieszamy i dodajemy do mieszanki mąki.
  • Całość mieszamy, aż do otrzymania miękkiego ciasta.
  • Przekładamy ciasto do formy.
  • Pieczemy przez około 30 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej