Chleb cebulowy bez wyrastania. Aromatyczny bochenek w kilka minut

Dieta wegetariańska
Aromatyczny chleb cebulowy z serem to nie jest twardy orzech do zgryzienia. Przygotowanie tego wypieku nie jest uciążliwe, a wychodzi przepyszny i aromatyczny. To idealny sposób na śniadanie czy ciekawą przekąskę. A wystarczy kilka składników.
Cebulowy chlebek w kilka minut. Smak i aromat bez dużej ilości pracy
Aromatyczny i prosty chleb, który nie musi wyrastać. Ten chlebek cebulowy wychodzi za każdym razem. Jest prosty do przygotowania, smakuje wybornie i nie musimy długo go wyrabiać, ani czekać, aż podwoi swoją objętość. To idealny sposób na szybkie i świeże śniadanie.
Ten chlebek sprawdzi się również na grilla czy jako przekąska. Wychodzi idealnie aromatyczny, a przy okazji nie sprawia problemu w przygotowaniu. Jeśli chcemy, by był jeszcze bardziej serowy możemy bez problemu na wierzchu również posypać go startym serem.
To jedno z tych dań, które są dobre pierwszego dnia, ale następnego wychodzą jeszcze lepsze. Możemy przechowywać go nawet do 3 dni. Jeśli chcemy możemy również poeksperymentować nieco z przyprawami nadając naszemu bochenkowi całkowicie nowego wymiaru.
Jeśli więc chcemy przygotować aromatyczny chleb, bez wyrastania i ugniatania ten sprawdzi się doskonale. To prosty sposób na pyszny posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. A wystarczy wyłącznie kilka składników i chwila wolnego czasu.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 100 g sera tartego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 0,5 szklaki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Tortownice wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
- W misce mieszamy mąkę, proszek i masło.
- Dodajemy ser i mieszamy.
- Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy, aż będą złociste.
- w małej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i przestudzoną cebulę.
- Całość mieszamy i dodajemy do mieszanki mąki.
- Całość mieszamy, aż do otrzymania miękkiego ciasta.
- Przekładamy ciasto do formy.
- Pieczemy przez około 30 minut.