Burgery z sorgo
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Burgery z sorgo, czyli z kaszą wyglądającą trochę jak kukurydza, nazywanym też afrykańskim prosem. Sorgo zawiera sporo przeciwutleniaczy, błonnika i nie ma glutenu. Małe, okrągłe, w zależności od odmiany żółte, czerwone, pomarańczowe, białe, brązowe, czarne ziarenka mają łagodny, czasem słodkawy smak i łatwo absorbują aromaty. Mogą zastąpić ryż i ziemniaki, nadają się do sałatki, zapiekanki, płatków śniadaniowych.
SKŁADNIKI
- puszka czerwonej fasoli
- 3/4 szklanki sorgo
- 2 szklanki liści jarmużu
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- po łyżeczce mielonej kolendry i imbiru
- po 2 łyżki nasion sezamu i słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sorgo przepłucz i ugotuj w 2 i 1/4 szklanki wody (50–60 minut).
- Obierz i posiekaj cebulę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Liście jarmużu porwij na drobne kawałki.
- Fasolę przepłucz, zmiksuj, wymieszaj z kaszą, cebulą, czosnkiem, jarmużem, słonecznikiem i sezamem.
- Dodaj olej, płatki owsiane i przyprawy.
- Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej płatków.
- Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180°C.
- Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).