Bułeczki drożdżowe z malinami: podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
W sezonie na maliny warto wykorzystać te smaczne owoce do domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić pyszne drożdżówki z malinami. To ciekawa alternatywa dla popularnych jagodzianek.
Babeczki malinowe z kruszonką
Muffiny malinowe z kremem śmietanowym
Ciastka z malinami i białą czekoladą
Minitarty z malinami
SKŁADNIKI
- 700 g mąki
- 320 ml mleka
- 2 jajka
- 40 g masła
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- 30 g drożdży
- maliny plus cukier (można dodać cukier z wanilią)
- rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce zamieszaj rozkruszone drożdże z ciepłym mlekiem, kilkoma łyżkami mąki i cukru. Jak drożdże "ruszą" (po 10-15 minutach), dodaj resztę mąki, masło i sól, wyrób ciasto (na stolnicy albo mikserem).
- Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie - odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie, rwij kulki ciasta (powinno wyjść ok. 18 bułeczek), uformuj placek, na środek wkładaj po kilka malin, posypuj cukrem i zlepiaj, tworząc okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości - bułeczki jeszcze urosną! Pędzelkiem każdą bułkę posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 15-20 min. Po upieczeniu możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.