Borówkowo-kokosowa pieczona owsianka. Pozostaje po niej tylko pusta blacha

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekko chrupiąca, delikatnie słodka i w całości przepyszna. Ta borówkowo-kokosowa pieczona owsianka z orzechami to idealny sposób na ciekawe śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Jest to śniadanie, które warto przygotować.
Pieczona owsianka z borówkami. Idealny sposób na śniadanie
Pyszna pieczona owsianka to wspaniały sposób na śniadanie, który sprawdzi się każdego dnia. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smakuje obłędnie. Co więcej, nie dodajemy do niej żadnego cukru, więc na spokojnie możemy jeść ją nawet na diecie redukcyjnej.
Ta owsianka jest prosta w przygotowaniu, a smakuje i wygląda obłędnie. Dodatek daktyli i bananów nadaje jej odpowiedniej słodkości, a orzechy zapewniają przyjemną, chrupiącą teksturę. To danie naprawdę zasmakuje każdemu i to bez dużego wysiłku.
Płatki owsiane zawierają całą masę błonnika, dzięki czemu zapewniają dłuższe uczucie sytości, wspomagają trawienie, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, a przy okazji wspierają kontrolę masy ciała. Borówki są natomiast bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty.
Taka pieczona owsianka więc to samo zdrowie. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wybornie i przy okazji wspiera nasze zdrowie. Jest więc idealnym wyborem na śniadanie, kolację czy ciekawą przekąskę. Jeśli nie masz pomysłu na to, co przygotować - ta owsianka sprawdzi się idealnie.
SKŁADNIKI
- 7 daktyli
- 200 g borówek
- 2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki napoju roślinnego
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g brzegów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Formę smarujemy olejem.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
- W małym rondelku mieszamy ze sobą borówki, 0,5 łyżeczki wanilii i 1 łyżkę wody.
- Całość zagotowujemy i gotujemy co jakiś czas mieszając.
- Daktyle odcedzamy i dokładnie blendujemy.
- Dodajemy 7 łyżek gorącej wody i miksujemy.
- Do blendera dodajemy 0,5 szklanki mleka, banana, jajko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- Całość miksujemy kilka minut.
- W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe, sól i proszek do pieczenia.
- Dodajemy mieszankę borówkową i mieszamy.
- Całość przekładamy do formy i pieczemy około 30 minut.