Borówkowo-kokosowa pieczona owsianka. Pozostaje po niej tylko pusta blacha

Borówkowo-kokosowa pieczona owsianka. Pozostaje po niej tylko pusta blacha
Autor: Shutterstock.com Borówkowo-kokosowa pieczona owsianka. Pozostaje po niej tylko pusta blacha
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lekko chrupiąca, delikatnie słodka i w całości przepyszna. Ta borówkowo-kokosowa pieczona owsianka z orzechami to idealny sposób na ciekawe śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Jest to śniadanie, które warto przygotować.

Pieczona owsianka z borówkami. Idealny sposób na śniadanie

Pyszna pieczona owsianka to wspaniały sposób na śniadanie, który sprawdzi się każdego dnia. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smakuje obłędnie. Co więcej, nie dodajemy do niej żadnego cukru, więc na spokojnie możemy jeść ją nawet na diecie redukcyjnej.

Ta owsianka jest prosta w przygotowaniu, a smakuje i wygląda obłędnie. Dodatek daktyli i bananów nadaje jej odpowiedniej słodkości, a orzechy zapewniają przyjemną, chrupiącą teksturę. To danie naprawdę zasmakuje każdemu  i to bez dużego wysiłku.

Płatki owsiane zawierają całą masę błonnika, dzięki czemu zapewniają dłuższe uczucie sytości, wspomagają trawienie, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, a przy okazji wspierają kontrolę masy ciała. Borówki są natomiast bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty.

Taka pieczona owsianka więc to samo zdrowie. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wybornie i przy okazji wspiera nasze zdrowie. Jest więc idealnym wyborem na śniadanie, kolację czy ciekawą przekąskę. Jeśli nie masz pomysłu na to, co przygotować - ta owsianka sprawdzi się idealnie.

SKŁADNIKI

  • 7 daktyli
  • 200 g borówek
  • 2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki napoju roślinnego
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g brzegów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Formę smarujemy olejem.
  • Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
  • W małym rondelku mieszamy ze sobą borówki, 0,5 łyżeczki wanilii i 1 łyżkę wody.
  • Całość zagotowujemy i gotujemy co jakiś czas mieszając.
  • Daktyle odcedzamy i dokładnie blendujemy.
  • Dodajemy 7 łyżek gorącej wody i miksujemy.
  • Do blendera dodajemy 0,5 szklanki mleka, banana, jajko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • Całość miksujemy kilka minut.
  • W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodajemy mieszankę borówkową i mieszamy.
  • Całość przekładamy do formy i pieczemy około 30 minut.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej