Biorę twaróg i kaszę mannę. Ta słodka zapiekanka to mój hit na śniadanie i nie tylko

zapiekanka twarogowa z kaszą manną
Autor: Shutterstock Pyszna, szybka i niedroga. Wyśmienita zapiekanka z tych składników uwiedzie smakiem każdego.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie prostego przepisu na coś słodkiego, sprawdźcie tę prostą recepturę. Zapiekanka twarogowa z dodatkiem kaszy manny to słodki przysmak z kilku składników. Świetnie sprawdzi się na śniadanie i na deser. To również pomysł na przekąskę, która zastąpi kanapki na drugie śniadanie. Oto prosty i szybki przepis na domową zapiekankę twarogową z kaszą manną i rodzynkami.

Czy twaróg można piec w piekarniku?

Biały ser twarogowy to uniwersalny produkt, który pysznie smakuje w każdej postaci. Idealnie nadaje się do dań pieczonych w piekarniku. Z twarogu piecze się nie tylko serniki, ale i seromakowce czy słodkie bułeczki. To doskonały składnik pysznej zapiekanki twarogowej z dodatkiem kaszy manny i rodzynek, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić zapiekankę twarogową z kaszą manną?

Przepis na wyborną zapiekankę z sera twarogowego i kaszy manny, którą wzbogacają słodkie rodzynki, nie jest trudny i nie zajmuje dużo czasu. Przygotowanie masy serowej trwa tylko kilka minut. Lista składników jest krótka i obejmuje tanie produkty. Składniki łączy się za pomocą miksera. Przyda się też łyżka do mieszania i większa miska. Zapiekankę twarogową najlepiej upiec w kwadratowej lub prostokątnej formie. Można posmarować ją masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Jak więc upiec pyszną i idealnie słodką zapiekankę twarogową z dodatkiem rodzynek? Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ jest łatwy i szybki, a efekt końcowy zachwyca.

  • 1. krok – zmiksowanie twarogu z kaszą manną i pozostałymi składnikami
  • 2. krok – wymieszanie masy serowej z rodzynkami
  • 3. krok – upieczenie zapiekanki twarogowej z kaszą manną w piekarniku

Jak podawać zapiekankę twarogową z kaszą manną?

Przepis na pełną smaku i aromatu zapiekankę z białego sera z dodatkiem kaszy manny dobrze jest mieć pod ręką. Wystarczy raz spróbować tego słodkiego dania, aby na stałe zagościło w domowym menu. Zapiekanka znakomicie smakuje podana jeszcze ciepła na śniadanie. Sprawdzi się też na deser. Doskonale zastąpi przekąski ze sklepu czy kanapki na drugie śniadanie.

Zapiekankę twarogową z kaszą manną i rodzynkami można podawać z miodem, naturalnym jogurtem, dżemem owocowym czy lukrem cytrynowym. Pasują do niej sezonowe owoce i listki mięty, które nadadzą nutkę świeżości.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g cukru
  • 70 g śmietany 18%
  • 50 g rodzynek
  • 2 jajka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do większej miski i rozgnieść widelcem. Wsypać kaszę mannę, cukier i szczyptę soli. Wbić jajka. Zmiksować na gładko.
  • Dodać rodzynki i wymieszać.
  • Masę przelać do formy. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść rodzynki? Skąd się biorą rodzynki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej