Biorę twaróg i kaszę mannę. Ta słodka zapiekanka to mój hit na śniadanie i nie tylko
Dieta wegetariańska
Jeżeli szukacie prostego przepisu na coś słodkiego, sprawdźcie tę prostą recepturę. Zapiekanka twarogowa z dodatkiem kaszy manny to słodki przysmak z kilku składników. Świetnie sprawdzi się na śniadanie i na deser. To również pomysł na przekąskę, która zastąpi kanapki na drugie śniadanie. Oto prosty i szybki przepis na domową zapiekankę twarogową z kaszą manną i rodzynkami.
Czy twaróg można piec w piekarniku?
Biały ser twarogowy to uniwersalny produkt, który pysznie smakuje w każdej postaci. Idealnie nadaje się do dań pieczonych w piekarniku. Z twarogu piecze się nie tylko serniki, ale i seromakowce czy słodkie bułeczki. To doskonały składnik pysznej zapiekanki twarogowej z dodatkiem kaszy manny i rodzynek, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić zapiekankę twarogową z kaszą manną?
Przepis na wyborną zapiekankę z sera twarogowego i kaszy manny, którą wzbogacają słodkie rodzynki, nie jest trudny i nie zajmuje dużo czasu. Przygotowanie masy serowej trwa tylko kilka minut. Lista składników jest krótka i obejmuje tanie produkty. Składniki łączy się za pomocą miksera. Przyda się też łyżka do mieszania i większa miska. Zapiekankę twarogową najlepiej upiec w kwadratowej lub prostokątnej formie. Można posmarować ją masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Jak więc upiec pyszną i idealnie słodką zapiekankę twarogową z dodatkiem rodzynek? Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ jest łatwy i szybki, a efekt końcowy zachwyca.
- 1. krok – zmiksowanie twarogu z kaszą manną i pozostałymi składnikami
- 2. krok – wymieszanie masy serowej z rodzynkami
- 3. krok – upieczenie zapiekanki twarogowej z kaszą manną w piekarniku
Jak podawać zapiekankę twarogową z kaszą manną?
Przepis na pełną smaku i aromatu zapiekankę z białego sera z dodatkiem kaszy manny dobrze jest mieć pod ręką. Wystarczy raz spróbować tego słodkiego dania, aby na stałe zagościło w domowym menu. Zapiekanka znakomicie smakuje podana jeszcze ciepła na śniadanie. Sprawdzi się też na deser. Doskonale zastąpi przekąski ze sklepu czy kanapki na drugie śniadanie.
Zapiekankę twarogową z kaszą manną i rodzynkami można podawać z miodem, naturalnym jogurtem, dżemem owocowym czy lukrem cytrynowym. Pasują do niej sezonowe owoce i listki mięty, które nadadzą nutkę świeżości.
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g kaszy manny
- 100 g cukru
- 70 g śmietany 18%
- 50 g rodzynek
- 2 jajka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do większej miski i rozgnieść widelcem. Wsypać kaszę mannę, cukier i szczyptę soli. Wbić jajka. Zmiksować na gładko.
- Dodać rodzynki i wymieszać.
- Masę przelać do formy. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje.
- Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę.