Bez drożdży, ale z mnóstwem smaku. Te bułeczki to hit każdego śniadania

Bez drożdży, ale z mnóstwem smaku. Te bułeczki to hit każdego śniadania
Autor: Tysb/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Pachnące, szybkie i idealne zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Te mięciutkie bułeczki bez drożdży kryją w sobie dwa aromatyczne dodatki, które rozkochają w sobie każdego. Przygotuj je samodzielnie w zaledwie kilka chwil. To naprawdę proste!

Bez drożdży, ale z mnóstwem smaku. Te bułki zachwycają

Aromatyczne bułeczki z boczkiem i startym serem to prawdziwe niebo w gębie. Pomimo braku drożdży wychodzą one pachnące, mięciutkie i sycące, a przy okazji są niezwykle proste w przygotowaniu. Szybko, smacznie i prosto - czego można chcieć więcej od naszych bułeczek?

Dzięki temu, że zamiast drożdży używamy proszku do pieczenia nie tylko unikniemy długiego czasu wyrastania. Ten prosty zabieg pozwala naszym bułeczkom stać się lżejszymi i bardziej puszystymi - i to bez straty czasu na wyrastanie. 

Ser i boczek robią robotę. Idealny dodatek

Najbardziej niecodziennymi dodatkami do tych bułeczek są jednak posmażony boczek i ser. To właśnie tu zaczyna się cała magia. Dzięki boczkowi nadamy naszym bułeczkom lekko słonego i wędzonego aromatu. Ser natomiast (szczególnie jeśli wybierzemy taki, który dobrze się topi jak mozzarella, gouda czy cheddar) nada im kremowości i ciekawej struktury.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować w domu te aromatyczne i proste bułeczki. Wystarczy kilka chwil i prostych składników, by mieć śniadanie niczym z najlepszej restauracji. Rozsmakuj się w prostym przepisie.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g boczku
  • 100 g żółtego sera startego
  • opcjonalnie: szczypta pieprzu, zioła prowansalskie, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
  • Odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
  • W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  • W osobnej misce mieszamy maślankę, jajko i masło.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych.
  • Mieszamy łyżką aż powstanie miękkie ciasto.
  • Dodajemy boczek i starty ser (opcjonalnie dodajemy też wybrany dodatek).
  • Dłonie oprószamy mąką i formujemy z ciasta kulki.
  • Układamy je ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...