Bez drożdży, ale z mnóstwem smaku. Te bułeczki to hit każdego śniadania
Pachnące, szybkie i idealne zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Te mięciutkie bułeczki bez drożdży kryją w sobie dwa aromatyczne dodatki, które rozkochają w sobie każdego. Przygotuj je samodzielnie w zaledwie kilka chwil. To naprawdę proste!
Bez drożdży, ale z mnóstwem smaku. Te bułki zachwycają
Aromatyczne bułeczki z boczkiem i startym serem to prawdziwe niebo w gębie. Pomimo braku drożdży wychodzą one pachnące, mięciutkie i sycące, a przy okazji są niezwykle proste w przygotowaniu. Szybko, smacznie i prosto - czego można chcieć więcej od naszych bułeczek?
Dzięki temu, że zamiast drożdży używamy proszku do pieczenia nie tylko unikniemy długiego czasu wyrastania. Ten prosty zabieg pozwala naszym bułeczkom stać się lżejszymi i bardziej puszystymi - i to bez straty czasu na wyrastanie.
Ser i boczek robią robotę. Idealny dodatek
Najbardziej niecodziennymi dodatkami do tych bułeczek są jednak posmażony boczek i ser. To właśnie tu zaczyna się cała magia. Dzięki boczkowi nadamy naszym bułeczkom lekko słonego i wędzonego aromatu. Ser natomiast (szczególnie jeśli wybierzemy taki, który dobrze się topi jak mozzarella, gouda czy cheddar) nada im kremowości i ciekawej struktury.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować w domu te aromatyczne i proste bułeczki. Wystarczy kilka chwil i prostych składników, by mieć śniadanie niczym z najlepszej restauracji. Rozsmakuj się w prostym przepisie.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g boczku
- 100 g żółtego sera startego
- opcjonalnie: szczypta pieprzu, zioła prowansalskie, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
- Odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
- W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- W osobnej misce mieszamy maślankę, jajko i masło.
- Mokre składniki przelewamy do suchych.
- Mieszamy łyżką aż powstanie miękkie ciasto.
- Dodajemy boczek i starty ser (opcjonalnie dodajemy też wybrany dodatek).
- Dłonie oprószamy mąką i formujemy z ciasta kulki.
- Układamy je ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.