Bez cukru i wyrzutów sumienia. Słodkie śniadanie, które zasmakuje każdemu

Bez cukru i wyrzutów sumienia. Słodkie śniadanie, które zasmakuje każdemu
Autor: Shutterstock.com Bez cukru i wyrzutów sumienia. Słodkie śniadanie, które zasmakuje każdemu
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny i prosty pomysł na zdrowe śniadanie? Ten przepis na zapiekaną owsiankę z cukinią i czekoladą przypadnie do gustu każdemu. Jest niesamowicie sycąca, a w smaku bardziej przypomina deser niż słodkie śniadanie. Ta owsianka to hit na każdym stole.

Śniadanie niczym deser. Proste i pyszne

Pyszna i prosta pieczona owsianka, która szybko podbija serca. Jej wykonanie nie powinno nikomu sprawić problemu, a smak zachwyci już od pierwszego kęsa. A co najlepsze, to zdrowe śniadanie bardziej przypomina deser, niż cokolwiek innego.

Dlaczego warto zrobić tę owsiankę? Cała masa zdrowia

Dzięki dodatkowi cukinii nasza zapiekana owsianka nie wyjdzie sucha, a przyjemnie wilgotna. Co więcej, cukinia jest niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały oraz zawiera błonnik i przeciwutleniacze. Działa moczopędnie, wspiera układ trawienny i świetnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach.

Dojrzałe banany natomiast idealnie zastępują cukier, a przy okazji są pełne składników odżywczych. Zawierają całą masę magnezu, potasu, błonnika oraz takich witamin jak A, C, B6, E i K.

Jeśli chodzi o czekoladę to najlepiej wybrać tę z największą zawartością kakao. Ma ona wówczas mniej cukru i znacznie więcej antyoksydantów.

Ta owsianka jest prosta do przygotowania, a smakuje obłędnie. To idealne śniadanie nie tylko dla osób na diecie i dbających o zdrowie. Nawet najmłodsi domownicy chętnie się nią będą zajadać.

SKŁADNIKI

  • 2 banany
  • 1 cukinia
  • 60 ml mleka
  • 80 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Banany wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
  • Dodajemy cukinię, mleko, masło orzechowe, jajko i wanilię.
  • Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  • Całość mieszamy do połączenia.
  • Dodajemy posiekaną czekoladę.
  • Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40 minut.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej