10-minutowy pomysł na śniadanie. Chwytasz w rękę i lecisz dalej

10-minutowy pomysł na śniadanie. Chwytasz w rękę i lecisz dalej
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
1

Dieta niskokaloryczna

Kilka minut wystarczy, by przygotować pyszne, pożywne i sycące śniadanie. Śniadaniowy wrap nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest niezwykle prosty do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, by można się było rozkoszować tym wspaniałym śniadaniem. Wypróbuj ten przepis sam!

Prosta w przygotowaniu, pyszna i idealna na śniadanie czy szybką przekąskę - ta tortilla świetnie się sprawdzi u każdego. Wystarczy kilka prostych składników, które w większości mamy już w domu, by przygotować aromatyczny posiłek na początek dnia.

Różne warianty tego samego dania. Wypróbuj każdy!

Choć w przepisie mamy szynkę, to jeśli chcemy możemy ją całkowicie pominąć i przygotować naszego wrapa w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak chcemy możemy zamienić szynkę na przykład na grillowanego bakłażana, papryką czy tofu - możliwości mamy całą masę!

Jeśli wolimy śniadania na słodko, nasza tortilla może nam w tym pomóc. Świetnym pomysłem może być przygotowanie wrapa w wersji z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady. To prosty sposób na ciekawe śniadanie na słodko, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Prosty sposób na śniadanie. Nie ma na co czekać

Jeśli więc interesują nas proste i szybkie przepisy, które sprawdzą się na każdy dzień tygodnia, ten z pewnością warty jest zapamiętania. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by rozkoszować się pysznym śniadaniem, które będzie stanowiło świetne oderwanie od zwykłych kanapek.

SKŁADNIKI

  • 1 duża tortilla
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 plasterki sera
  • 2 plasterki szynki
  • Kilka listków sałaty
  • 2-3 plasterki pomidora
  • 0,5 awokado
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos do wyboru: majonez, ketchup, jogurtowy lub ostry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Smażymy jajka na jajecznice.
  • Na osobnej patelni podgrzewamy tortillę przez kilka sekund.
  • Smarujemy ją sosem. 
  • Układamy ser, jajka, szynkę i warzywa. 
  • Naszą tortillę dokładnie zawijamy.
  • Gotową tortillę podsmażamy po kilka sekund z każdej strony, by rozpuścić ser.
Jajka – zdrowie w skorupce
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej