Sernik z wiaderka, bez spodu, bez glutenu - prosty przepis na sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka, bez spodu, bez glutenu
Autor: Shutterstock Sernik dla każdego, bezglutenowy, bezproblemowy 
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Serniki domowe są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Piecze się je z łatwo dostępnych składników, według prostych sprawdzonych  przepisów. Do ich przygotowania można wykorzystać ser z wiaderka. Wiele przepisów opiera się na margarynach, tu proponujemy coś dla zwolenników masła. To także przepis nie zawierający glutenu i proszku do pieczenia. Oto prosty przepis na sernik z wiaderka.

Przepis na sernik z wiaderka

Sernik z sera z wiaderka jest łatwy do przygotowania, ale czytajcie uważnie etykiety na wiaderkach z twarożkiem do serników, wybierając raczej te, które mają najmniej substancji dodatkowych. Dobrze też wybrać ser z wyższym procentem tłuszczu - sernik z sera z wiaderka będzie wtedy smaczniejszy i będzie miał lepszą konsystencję.

Jeśli już decydujecie się na przygotowanie słodkich wypieków, dbajcie o to, by użyte składniki były dobrej jakości - ciasta po włożeniu go do piekarnika już nie poprawimy. Sernik przygotowany wg tego przepisu nazywany też bywa sernikiem wiedeńskim - idealnie smakującym po schłodzeniu.

Zobaczcie też naszą galerię z przepisami na sernik w nowej odsłonie. Znajdziecie w niej 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu na sernik, z wiaderka
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru, czyli ok. 3/4 szklanki
  • 100 g mąki ziemniaczanej, czyli około 4 czubatych łyżek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • cukier puder do oprószenia sernika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 190°C. Tortownicę wyłożyć papierem, zarówno spód, jak i boki.
  • Masło roztopić i przestudzić.
  • Jajka zmiksować ze szczyptą soli, dodać do nich cukier, twaróg z wiaderka, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy i miksować do połączenie składników.
  • Sernik przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch.
  • Tortownicę wstawić na środkowy poziom i piec 20 minut (grzanie góra i dół) przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec 30 minut.
  • Po 30 minutach, zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 30 minut. Na koniec wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
  • Sernik przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, można podać z owocami sezonowymi lub polany gorzką czekoladą i ozdobiony listkami mięty.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej