Sernik z wiaderka, bez spodu, bez glutenu - prosty przepis na sernik z wiaderka
Dieta bezglutenowa
Serniki domowe są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Piecze się je z łatwo dostępnych składników, według prostych sprawdzonych przepisów. Do ich przygotowania można wykorzystać ser z wiaderka. Wiele przepisów opiera się na margarynach, tu proponujemy coś dla zwolenników masła. To także przepis nie zawierający glutenu i proszku do pieczenia. Oto prosty przepis na sernik z wiaderka.
Przepis na sernik z wiaderka
Sernik z sera z wiaderka jest łatwy do przygotowania, ale czytajcie uważnie etykiety na wiaderkach z twarożkiem do serników, wybierając raczej te, które mają najmniej substancji dodatkowych. Dobrze też wybrać ser z wyższym procentem tłuszczu - sernik z sera z wiaderka będzie wtedy smaczniejszy i będzie miał lepszą konsystencję.
Jeśli już decydujecie się na przygotowanie słodkich wypieków, dbajcie o to, by użyte składniki były dobrej jakości - ciasta po włożeniu go do piekarnika już nie poprawimy. Sernik przygotowany wg tego przepisu nazywany też bywa sernikiem wiedeńskim - idealnie smakującym po schłodzeniu.
Zobaczcie też naszą galerię z przepisami na sernik w nowej odsłonie. Znajdziecie w niej 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu na sernik, z wiaderka
- 4 jajka
- 200 g masła
- 150 g cukru, czyli ok. 3/4 szklanki
- 100 g mąki ziemniaczanej, czyli około 4 czubatych łyżek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- cukier puder do oprószenia sernika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 190°C. Tortownicę wyłożyć papierem, zarówno spód, jak i boki.
- Masło roztopić i przestudzić.
- Jajka zmiksować ze szczyptą soli, dodać do nich cukier, twaróg z wiaderka, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy i miksować do połączenie składników.
- Sernik przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch.
- Tortownicę wstawić na środkowy poziom i piec 20 minut (grzanie góra i dół) przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec 30 minut.
- Po 30 minutach, zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 30 minut. Na koniec wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
- Sernik przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, można podać z owocami sezonowymi lub polany gorzką czekoladą i ozdobiony listkami mięty.