Sernik z mango i białą czekoladą: przepis Kohersen MyCook
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Słodki i piękny sernik na Wielkanoc i nie tylko. Delikatny w smaku i o pięknym słonecznym kolorze… Przygotowanie sernika nie jest trudne, jeśli wykorzystacie robota Kohersen Mycook. Wypróbujcie przepis na sernik z mango i białą czekoladą Sylwii Chrzanowskiej ambasadorki Kohersen Mycook.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 400 g herbatników
- 140 g masła
- Masa sernikowa:
- 700 g twarogu ( sernikowego, zmielonego )
- 250 g mascarpone
- 200 g drobnego cukru
- 5 jaj
- 300 g pulpy z mango
- 150 g mąki ziemniaczanej
- Polewa:
- 100 g czekolady białej
- 50ml śmietanki 30% (w temp. pokojowej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj spód sernika – tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki zmiksuj na drobno w naczyniu głównym – 20 sekund, prędkość 6
- Połącz ręcznie z masłem i wyłóż po całości dno tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 2 h
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C
- W naczyniu głównym zamocuj motylek. Dodaj ser twarogowy, ser mascarpone i wsyp cukier. Utrzyj – 5 min, prędkość 3 dodając co minutę o jednym jajku przez otwór w pokrywie
- Dodaj pulpę z mango i mąkę ziemniaczaną i ponownie miksuj masę – 3 minuty, prędkość 3-4 (masa musi być dobrze zmiksowana)
- Wlej masę sernikową do tortownicy, piecz sernik – 20 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz sernik jeszcze przez 1,5 h
- Wyłącz piekarnik i nie wyjmując sernika uchyl lekko drzwiczki i pozostaw go tam przez kolejne kilka godzin. Następnie wstaw sernik do lodówki na kolejne 3-4 h
- Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy i przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę cały czas mieszając (temperatura nie może być zbyt wysoka)
- Wlej śmietankę i mieszaj cały czas aby polewa była jednolita i płynąca
- Gotową polewą polej sernikPrzygotuj spód sernika – tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki zmiksuj na drobno w naczyniu głównym – 20 sekund, prędkość 6
- Połącz ręcznie z masłem i wyłóż po całości dno tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 2 h
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C
- W naczyniu głównym zamocuj motylek. Dodaj ser twarogowy, ser mascarpone i wsyp cukier. Utrzyj – 5 min, prędkość 3 dodając co minutę o jednym jajku przez otwór w pokrywie
- Dodaj pulpę z mango i mąkę ziemniaczaną i ponownie miksuj masę – 3 minuty, prędkość 3-4 (masa musi być dobrze zmiksowana)
- Wlej masę sernikową do tortownicy, piecz sernik – 20 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz sernik jeszcze przez 1,5 h
- Wyłącz piekarnik i nie wyjmując sernika uchyl lekko drzwiczki i pozostaw go tam przez kolejne kilka godzin. Następnie wstaw sernik do lodówki na kolejne 3-4 h
- Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy i przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę cały czas mieszając (temperatura nie może być zbyt wysoka)
- Wlej śmietankę i mieszaj cały czas aby polewa była jednolita i płynąca
- Gotową polewą polej sernik