Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami

2021-03-05
mat. pras. Wieluń
Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami
Autor: Shutterstock Sernik o smaku snickersa to ciasto idealne do uświetniania wszelkich świątecznych okazji
łatwy
90 min
4

Sernik o smaku snickersa - ten przepis trzeba wypróbować! Puszysty i słodki sernik z masą karmelową i chrupiącymi orzeszkami to wyśmienity deser, który podbije serca najwytrawniejszych smakoszy. Oto sprawdzona receptura. 

Składniki

Spód do sernika:

150 g herbatników

1 łyżka ciemnego kakao

120 g masła

Masa serowa z kajmakiem:

6 jajek

180 g drobnego cukru

1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej

50 g mąki ziemniaczanej

150 g masy kajmakowej z puszki

1 cukru z wanilią

1/2 łyżeczki soli 

Wierzch sernika:

100 g orzeszków ziemnych solonych

ok. 350 g masy kajmakowej

50 g czekolady mlecznej

80 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem. Do pokruszonych na piasek ciastek dodać kakao, wymieszać i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, ubijając masę na przykład dnem szklanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180° C i piec około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Cukier wsypać do miski, dodać jajka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Do oddzielnej miski przełożyć twaróg, dodać pozostałe składniki. Krótko zmiksować. Dodać jajka z cukrem i ponownie miksować do połączenia składników.

Boki tortownicy wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wstawić ciasto  do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec 80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piecyka i pozostawić sernik wewnątrz - do wystudzenia.

Orzeszki ziemne drobno pokroić. Masę kajmakową rozsmarować na serniku. Posypać pokrojonymi orzeszkami.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polać sernik. Wstawić go na około 3 godziny do lodówki, aż czekolada stężeje.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: