Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami

Sernik o smaku snickersa - ten przepis trzeba wypróbować! Puszysty i słodki sernik z masą karmelową i chrupiącymi orzeszkami to wyśmienity deser, który podbije serca najwytrawniejszych smakoszy. Oto sprawdzona receptura.
Spód do sernika:
150 g herbatników
1 łyżka ciemnego kakao
120 g masła
Masa serowa z kajmakiem:
6 jajek
180 g drobnego cukru
1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g masy kajmakowej z puszki
1 cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
Wierzch sernika:
100 g orzeszków ziemnych solonych
ok. 350 g masy kajmakowej
50 g czekolady mlecznej
80 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem. Do pokruszonych na piasek ciastek dodać kakao, wymieszać i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, ubijając masę na przykład dnem szklanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Cukier wsypać do miski, dodać jajka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do oddzielnej miski przełożyć twaróg, dodać pozostałe składniki. Krótko zmiksować. Dodać jajka z cukrem i ponownie miksować do połączenia składników.
Boki tortownicy wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec 80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piecyka i pozostawić sernik wewnątrz - do wystudzenia.
Orzeszki ziemne drobno pokroić. Masę kajmakową rozsmarować na serniku. Posypać pokrojonymi orzeszkami.
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polać sernik. Wstawić go na około 3 godziny do lodówki, aż czekolada stężeje.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką