Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami

mat. pras. Wieluń
Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami
Autor: Shutterstock Sernik o smaku snickersa to ciasto idealne do uświetniania wszelkich świątecznych okazji
łatwy
90 min
4

Sernik o smaku snickersa - ten przepis trzeba wypróbować! Puszysty i słodki sernik z masą karmelową i chrupiącymi orzeszkami to wyśmienity deser, który podbije serca najwytrawniejszych smakoszy. Oto sprawdzona receptura. 

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód do sernika:
  • 150 g herbatników
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 120 g masła
  • Masa serowa z kajmakiem:
  • 6 jajek
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • Wierzch sernika:
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • ok. 350 g masy kajmakowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem. Do pokruszonych na piasek ciastek dodać kakao, wymieszać i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, ubijając masę na przykład dnem szklanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180° C i piec około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
  • Cukier wsypać do miski, dodać jajka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  • Do oddzielnej miski przełożyć twaróg, dodać pozostałe składniki. Krótko zmiksować. Dodać jajka z cukrem i ponownie miksować do połączenia składników.
  • Boki tortownicy wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wstawić ciasto  do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec 80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piecyka i pozostawić sernik wewnątrz - do wystudzenia.
  • Orzeszki ziemne drobno pokroić. Masę kajmakową rozsmarować na serniku. Posypać pokrojonymi orzeszkami.
  • Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do wystudzenia.
  • Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polać sernik. Wstawić go na około 3 godziny do lodówki, aż czekolada stężeje.
mat. pras. Wieluń