Sernik snickers - przepis na puszysty sernik z karmelem i orzechami
Dieta bezglutenowa
Sernik snickers - ten przepis trzeba wypróbować! Puszysty i słodki sernik z masą karmelową i chrupiącymi orzeszkami to wyśmienity deser, który podbije serca najwytrawniejszych smakoszy. Oto sprawdzona receptura na sernik o smaku snickersa.
SKŁADNIKI
- Spód do sernika:
- 150 g herbatników
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 120 g masła
- Masa serowa z kajmakiem:
- 6 jajek
- 180 g drobnego cukru
- 1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masy kajmakowej z puszki
- 1 cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki soli
- Wierzch sernika:
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- ok. 350 g masy kajmakowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem. Do pokruszonych na piasek ciastek dodać kakao, wymieszać i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, ubijając masę na przykład dnem szklanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
- Cukier wsypać do miski, dodać jajka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Do oddzielnej miski przełożyć twaróg, dodać pozostałe składniki. Krótko zmiksować. Dodać jajka z cukrem i ponownie miksować do połączenia składników.
- Boki tortownicy wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec 80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piecyka i pozostawić sernik wewnątrz - do wystudzenia.
- Orzeszki ziemne drobno pokroić. Masę kajmakową rozsmarować na serniku. Posypać pokrojonymi orzeszkami.
- Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do wystudzenia.
- Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polać sernik. Wstawić go na około 3 godziny do lodówki, aż czekolada stężeje.
Sernik snickers z karmelem i orzechami
Połączenie puszystej masy serowej, słodkiego, kleistego karmelu i chrupiących orzechów jest bardzo udane. Autor tego przepisu, choć anonimowy, z pewnością znał się na sernikach, ale prawdopodobnie nie stronił też od małych grzeszków w postaci popularnych batoników. I bardzo dobrze, bo dzięki niemu możemy przygotować te pyszny deser w domu. Ciasta inspirowane popularnymi markowymi słodyczami to zresztą niesłabnący trend. Nie ma się co dziwić zamiast kupnego niewielkiego kawałka przyjemności z mnóstwem zbędnej chemii, można mieć całą blaszkę deseru, który świetnie smakuje i do tego dokładnie wiemy co zawiera.
Jakie orzechy do serowego snickersa?
Oryginalny batonik zawiera orzechy ziemne i jest to też pierwszy wybór w przypadku sernika o smaku snickersa. W naszym przepisie proponujemy orzeszki ziemne prażone i solone, bo są wyraziste w smaku i do tego świetnie przełamują słodki smak masy kajmakowej. Dzięki temu połączeniu uzyskujemy wierzch o smaku solonego karmelu. Ale od każdej reguły są wyjątki i jeśli macie chęć poeksperymentować to można wypróbować również wersje orzechami laskowymi, jak na zdjęciu, a także włoskimi. Nie polecam natomiast nerkowców, bo są zbyt mało wyraziste i lekko słodkie, przez co ich smak ginie w intensywnej słodyczy masy karmelowej.