Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami

2021-03-05
mat. pras. Wieluń
Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami
Autor: Shutterstock Sernik o smaku snickersa to ciasto idealne do uświetniania wszelkich świątecznych okazji
łatwy
90 min
4

Sernik o smaku snickersa - ten przepis trzeba wypróbować! Puszysty i słodki sernik z masą karmelową i chrupiącymi orzeszkami to wyśmienity deser, który podbije serca najwytrawniejszych smakoszy. Oto sprawdzona receptura. 

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Składniki

Spód do sernika:

150 g herbatników

1 łyżka ciemnego kakao

120 g masła

Masa serowa z kajmakiem:

6 jajek

180 g drobnego cukru

1 kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej

50 g mąki ziemniaczanej

150 g masy kajmakowej z puszki

1 cukru z wanilią

1/2 łyżeczki soli 

Wierzch sernika:

100 g orzeszków ziemnych solonych

ok. 350 g masy kajmakowej

50 g czekolady mlecznej

80 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem. Do pokruszonych na piasek ciastek dodać kakao, wymieszać i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Przełożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, ubijając masę na przykład dnem szklanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180° C i piec około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Cukier wsypać do miski, dodać jajka i miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Do oddzielnej miski przełożyć twaróg, dodać pozostałe składniki. Krótko zmiksować. Dodać jajka z cukrem i ponownie miksować do połączenia składników.

Boki tortownicy wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wstawić ciasto  do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec 80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piecyka i pozostawić sernik wewnątrz - do wystudzenia.

Orzeszki ziemne drobno pokroić. Masę kajmakową rozsmarować na serniku. Posypać pokrojonymi orzeszkami.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polać sernik. Wstawić go na około 3 godziny do lodówki, aż czekolada stężeje.

mat. pras. Wieluń
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE