Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!

2021-03-02
mat. pras. DIAMANT
Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Autor: Shutterstock Sernik na piernikowym spodzie to ciasto, które uświetni każde rodzinne spotkanie
łatwy
60 min
4

Sernik na piernikowym spodzie to wilgotne, kremowe i niebiańsko słodkie ciasto. Nie ma lepszego ciasta - lekki, kremowy, wilgotny po prostu rozpływa się w ustach. Idealna kompozycja lekko korzennego smaku spodu i kruszonki i łagodnego w smaku środka jest  po prostu uzależniająca!

Składniki

Spód i wierzch:

200 g pokruszonego piernika lub pokruszonych pierniczków

60 g roztopionego masła

Masa serowa:

50 g miękkiego masła

100 g cukru

2 jajka

400 g sera

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

*proporcje na małą tortownicę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pokruszony piernik lub pierniczki wymieszać dokładnie z roztopionym masłem. Następnie podzielić na pół.

Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy, docisnąć, np. dnem szklanki, żeby powstała zwarta warstwa. Podpiec przez 15 min w temp. 180°C. Odstawić do przestygnięcia.

Miękkie masło rozetrzeć z cukrem za pomocą miksera. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym. Następnie dodać ser (jeśli nie jest z wiaderka, wcześniej należy go zblendować) i zmiksować go z pozostałymi składnikami.

Dodać obie mąki i wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch posypać pozostałą część pokruszonego piernika z masłem.

Piec w 150°C przez 60 min. uważając, by zbyt mocno nie zrumienić wierzchu. Po upieczeniu ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: