Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!

Sernik na piernikowym spodzie to wilgotne, kremowe i niebiańsko słodkie ciasto. Nie ma lepszego ciasta - lekki, kremowy, wilgotny po prostu rozpływa się w ustach. Idealna kompozycja lekko korzennego smaku spodu i kruszonki i łagodnego w smaku środka jest po prostu uzależniająca!
Spód i wierzch:
200 g pokruszonego piernika lub pokruszonych pierniczków
60 g roztopionego masła
Masa serowa:
50 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
400 g sera
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
*proporcje na małą tortownicę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pokruszony piernik lub pierniczki wymieszać dokładnie z roztopionym masłem. Następnie podzielić na pół.
Jedną częścią wyłożyć dno tortownicy, docisnąć, np. dnem szklanki, żeby powstała zwarta warstwa. Podpiec przez 15 min w temp. 180°C. Odstawić do przestygnięcia.
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem za pomocą miksera. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym. Następnie dodać ser (jeśli nie jest z wiaderka, wcześniej należy go zblendować) i zmiksować go z pozostałymi składnikami.
Dodać obie mąki i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch posypać pozostałą część pokruszonego piernika z masłem.
Piec w 150°C przez 60 min. uważając, by zbyt mocno nie zrumienić wierzchu. Po upieczeniu ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką