Sernik dekadencki: pomarańczowy na cieście marchewkowym

shutterstock_366824756.jpg
Autor: Shutterstock Sernik dekadencki upieczony według przepisu na sernik pomarańczowym na marchewkowym cieście
łatwy
40 min
4

Sernik dekadencki to ekscentryczne połączenie smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Marchewkowy spód o wyraźnie piernikowym aromacie oraz pomarańczowa masa serowa obezwładniają zmysły. Pomarańczowy sernik na marchewkowym cieście wolno piec tylko raz do roku! Dekadencki sernik uzależnia! 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto marchewkowe, spód:
  • 2 marchewki średnich rozmiarów
  • 2 jajka L
  • 100 g cukru brązowego
  • 70 ml oleju roślinnego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Na pomarańczową masę serową:
  • 700 g twarogu na sernik
  • 3 jajka L
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru pomarańczowego lub cytrynowego
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 pomarańczy, tylko otarta skórka
  • Na krem do dekoracji:
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 cytryny, tylko wyciśnięty sok
  • Dodatkowo na dekadencki sernik:
  • 2 łyżeczki masła do posmarowania formy
  • 2 łyżeczki mąki do oprószenia formy
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • tortownica o średnicy 23 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od spodu dekadenckiego sernika. Tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczyptą soli.
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj porcjami mąkę. Dobrze wymieszaj. Dodaj olej. Ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę. Znowu wymieszaj. 
  • Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Dokładnie rozsmaruj na dnie tortownicy.
  • Pora na pomarańczową masę serową. Jajka wybij. Oddziel żółtka od białek. Twaróg utrzyj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem pomarańczowym. Dodaj do niego żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy. Białka ubij na pianę. Do masy serowej dodaj pianę z białek w trzech porcjach. Delikatnie wymieszaj każdą porcję piany przed dodaniem następnej.
  • Przełóż masę twarogową na surowy spód. Wyrównaj wierzch. Wstawi do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz sernik przez kolejne 30 minut. Wyjmij sernik i pozostaw w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
  • Czas na krem do dekoracji dekadenckiego sernika. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj do niego ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wstaw do lodówki. 
  • Jeśli sernik wystygł, a krem nabrał odpowiedniej konsystencji, najwyższy czas udekorować nasz elegancki deser. Sernik wyjmij z tortownicy. Ułóż go na paterze lub dużym talerzu. Wierzch pokryj warstwą twarożkowego kremu. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego. Brzegi sernik ozdób rozetami z kremu wyciskanymi z rękawa. Na rozetach rozłóż połówki orzechów włoskich. Orzechy wcześniej upraż na suchej patelni. 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej