Sernik dekadencki: pomarańczowy na cieście marchewkowym
2022-03-18
łatwy
40 min
4
Sernik dekadencki to ekscentryczne połączenie smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Marchewkowy spód o wyraźnie piernikowym aromacie oraz pomarańczowa masa serowa obezwładniają zmysły. Pomarańczowy sernik na marchewkowym cieście wolno piec tylko raz do roku! Dekadencki sernik uzależnia!
SKŁADNIKI
- Na ciasto marchewkowe, spód:
- 2 marchewki średnich rozmiarów
- 2 jajka L
- 100 g cukru brązowego
- 70 ml oleju roślinnego
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Na pomarańczową masę serową:
- 700 g twarogu na sernik
- 3 jajka L
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru pomarańczowego lub cytrynowego
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 pomarańczy, tylko otarta skórka
- Na krem do dekoracji:
- 300 g twarogu sernikowego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 cytryny, tylko wyciśnięty sok
- Dodatkowo na dekadencki sernik:
- 2 łyżeczki masła do posmarowania formy
- 2 łyżeczki mąki do oprószenia formy
- 40 g orzechów włoskich lub pekan
- tortownica o średnicy 23 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od spodu dekadenckiego sernika. Tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczyptą soli.
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj porcjami mąkę. Dobrze wymieszaj. Dodaj olej. Ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę. Znowu wymieszaj.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Dokładnie rozsmaruj na dnie tortownicy.
- Pora na pomarańczową masę serową. Jajka wybij. Oddziel żółtka od białek. Twaróg utrzyj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem pomarańczowym. Dodaj do niego żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy. Białka ubij na pianę. Do masy serowej dodaj pianę z białek w trzech porcjach. Delikatnie wymieszaj każdą porcję piany przed dodaniem następnej.
- Przełóż masę twarogową na surowy spód. Wyrównaj wierzch. Wstawi do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz sernik przez kolejne 30 minut. Wyjmij sernik i pozostaw w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
- Czas na krem do dekoracji dekadenckiego sernika. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj do niego ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.
- Jeśli sernik wystygł, a krem nabrał odpowiedniej konsystencji, najwyższy czas udekorować nasz elegancki deser. Sernik wyjmij z tortownicy. Ułóż go na paterze lub dużym talerzu. Wierzch pokryj warstwą twarożkowego kremu. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego. Brzegi sernik ozdób rozetami z kremu wyciskanymi z rękawa. Na rozetach rozłóż połówki orzechów włoskich. Orzechy wcześniej upraż na suchej patelni.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe