Naleśnikowy sernik TIRAMISU bez pieczenia: łatwy przepis na efektowne ciasto

Naleśnikowy sernik o smaku tiramisu to efektowna wariacja na temat popularnego deseru. Efektowne ciasto bez pieczenia przygotujesz bez problemu. Najpierw usmaż naleśniki. Potem przełóż je masą z serka mascarpone. Nie zapomnij oprószyć kakao. I gotowe! Smacznego!
20 sztuk naleśników przygotowanych według przepisu: Naleśniki z maślanki
500 g serka mascarpone
5 żółtek
50 ml likieru amaretto lub 5 kropli aromatu migdałowego
5 łyżek cukru
1 szczypta soli
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel.
Porcjami dodawać serek mascarpone i miksować do uzyskania jednorodnej masy.
Na koniec dodać do serowej masy likier amaretto i wymieszać.
Sproszkowanego kakao wymieszać z kawą rozpuszczalną.
Układać warstwami naleśniki przełożone kremem. Postępuj według schematu. Połóż naleśnik. Następnie posmaruj go 2 łyżkami kremu z mascarpone. Krem oprósz mieszanką kakao i kawy. Znowu połóż naleśnik. Posmaruj go kremem. Oprósz kakao. I tak dalej. Aż do wyczerpania składników.
Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj wierzch ciasta rozetkami z kremu. Oprósz kakao z kawą.
Ewentualnie udekoruj świeżymi kwiatami. Stokrotki są jadalne.