Naleśnikowy sernik TIRAMISU bez pieczenia: łatwy przepis na efektowne ciasto

Naleśnikowy sernik TIRAMISU bez pieczenia: łatwy przepis na efektowne ciasto
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
6

Naleśnikowy sernik o smaku tiramisu to efektowna wariacja na temat popularnego deseru. Efektowne ciasto bez pieczenia przygotujesz bez problemu. Najpierw usmaż naleśniki. Potem przełóż je masą z serka mascarpone. Nie zapomnij oprószyć kakao. I gotowe! Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 20 sztuk naleśników przygotowanych według przepisu: Naleśniki z maślanki
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 50 ml likieru amaretto lub 5 kropli aromatu migdałowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel. 
  • Porcjami dodawać serek mascarpone i miksować do uzyskania jednorodnej masy.
  • Na koniec dodać do serowej masy likier amaretto i wymieszać.
  • Sproszkowanego kakao wymieszać z kawą rozpuszczalną. 
  • Układać warstwami naleśniki przełożone kremem. Postępuj według schematu. Połóż naleśnik. Następnie posmaruj go 2 łyżkami kremu z mascarpone. Krem oprósz mieszanką kakao i kawy. Znowu połóż naleśnik. Posmaruj go kremem. Oprósz kakao. I tak dalej. Aż do wyczerpania składników. 
  • Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj wierzch ciasta rozetkami z kremu. Oprósz kakao z kawą.
  • Ewentualnie udekoruj świeżymi kwiatami. Stokrotki są jadalne. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej