Kuchenne rewolucje: sernik nowojorski z Charlie's/Star Charlie, Nowy Dwór Mazowiecki

2022-05-18
Dorota Kalita-Typa
Sernik nowojorski
Autor: Shutterstock Sernik w stylu nowojorskim to pyszny deser
średni
90 min
4

Podajemy przepis na sernik nowojorski inspirowany deserem z restauracji Charlie's/Star Charlie, Nowy Dwór Mazowiecki. Magda Gessler przeprowadziła tam Kuchenne Rewolucje. Sernik nowojorski to idealny deser na zimowe wieczory. Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik w stylu New York City. 

SKŁADNIKI

  • 50 g masła
  • 150 g pełnoziarnistych herbatników
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3 duże jajka
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • aromat migdałowy
  • Składniki do wykonania białej polewy:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Tortownicę o wymiarach 26 cm wyłóż szczelnie folią aluminiową.

    Herbatniki zmiksuj na miałko i połącz z rozpuszczonym masłem, a  powstałą masą wylep dno tortownicy, po czym wstaw do lodówki na 30 minut.

    W dużej misce zmiksuj ser, jajka, cukier i aromat, a pod koniec dodaj mąkę i miksuj całość przez kolejne kilka minut. Masę serową wylej do wylepionej herbatnikami formy.

    Wypełnioną tortownicę wstaw do nieco większej formy, którą wypełnij do połowy tortownicy wrzącą wodą. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i  piecz przez 45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz ciasto przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu, pozostaw ciasto w piekarniku przez co najmniej godzinę i studź przy lekko uchylonych drzwiach.

    Wystudzony sernik wyjmij z formy i posmaruj dookoła polewą ze śmietany wymieszanej z cukrem i sokiem z cytryny.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Dorota Kalita-Typa