Idealny sernik: prosty i szybki przepis na kremowy sernik, który nie opada i nie pęka

Idealny sernik: prosty i szybki przepis na kremowy sernik, który nie opada i nie pęka
Autor: Shutterstock Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z polewa czekoladową udekorowany borówkami amerykańskimi
łatwy
30 min
4

Idealny sernik powinien być smaczny, a przepis na niego prosty i szybki. I taki jest właśnie przepis na kremowy sernik, który nie opada i nie pęka. Wypróbujcie go i cieszcie się smakiem przepysznego sernika. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 150 g ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive
  • 1/2 łyżki masła lub margaryny do przygotowania tortownicy
  • 500 g twarogu mielonego, na sernik
  • 5 jaj rozmiar M
  • 200 g cukru 
  • 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej (lub margaryny)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub skórką cytrynową
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tortownica o średnicy 20 cm
  • polewa czekoladowa
  • owoce borówki amerykańskiej do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę posmarować masłem. Na dnie ułożyć pokruszone ciasteczka. Odstawić. 
  • Jaja wybić, oddzielić białka od żółtek. 
  • Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią oraz solą na puszystą masę.
  • Do żółtek dodać twaróg i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodać masło pokrojone na kawałki oraz proszek do pieczenia i ucierać do wymieszania.
  • W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę.
  • Do masy twarogowej dodać pianę z białek. Dodawać w trzech porcjach. Lekko wymieszać.
  • Masę przelać do formy na przygotowany spód. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawić sernik w formie do ostygnięcia. Następnie ostudzony sernik wyjąć ostrożnie z formy.
  • Gotowy sernik polać polewą czekoladową
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej