Idealny sernik: prosty i szybki przepis na kremowy sernik, który nie opada i nie pęka
2022-03-18

łatwy
30 min
4
Idealny sernik powinien być smaczny, a przepis na niego prosty i szybki. I taki jest właśnie przepis na kremowy sernik, który nie opada i nie pęka. Wypróbujcie go i cieszcie się smakiem przepysznego sernika. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 150 g ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive
- 1/2 łyżki masła lub margaryny do przygotowania tortownicy
- 500 g twarogu mielonego, na sernik
- 5 jaj rozmiar M
- 200 g cukru
- 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej (lub margaryny)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub skórką cytrynową
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- tortownica o średnicy 20 cm
- polewa czekoladowa
- owoce borówki amerykańskiej do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę posmarować masłem. Na dnie ułożyć pokruszone ciasteczka. Odstawić.
- Jaja wybić, oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią oraz solą na puszystą masę.
- Do żółtek dodać twaróg i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać masło pokrojone na kawałki oraz proszek do pieczenia i ucierać do wymieszania.
- W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę.
- Do masy twarogowej dodać pianę z białek. Dodawać w trzech porcjach. Lekko wymieszać.
- Masę przelać do formy na przygotowany spód.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić sernik w formie do ostygnięcia. Następnie ostudzony sernik wyjąć ostrożnie z formy.
- Gotowy sernik polać polewą czekoladową.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe