Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu

Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu
Autor: Shutterstock.com Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jesteś na diecie, ale marzysz o czymś słodkim? Jedno nie wyklucza drugiego. Dietetyczny sernik możesz przygotować w 10 minut. Będzie to sernik bez cukru i bez glutenu. Z podanej ilości składników otrzymasz 8 porcji po 170 kcal każda. 

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła
  • 400 g twarogu, 0% tł.
  • 3 jajka, rozmiar M
  • sól
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczka sproszkowanej stewii
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj twaróg, jajka, szczyptę soli i skórkę z połowy cytryny, pół łyżeczki sproszkowanej stewii i łyżeczkę esencji waniliowej. Za pomocą miksera ręcznego miksuj wszystko przez około 30 sekund.
  • Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto przelej do małej, wysmarowanej tłuszczem foremki (średnica 20 cm) i piecz w temperaturze 120°C (grzanie górne i dolne) przez godzinę. Po 45 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku na jeszcze 15 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnik i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej