Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu
2022-03-14
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jesteś na diecie, ale marzysz o czymś słodkim? Jedno nie wyklucza drugiego. Dietetyczny sernik możesz przygotować w 10 minut. Będzie to sernik bez cukru i bez glutenu. Z podanej ilości składników otrzymasz 8 porcji po 170 kcal każda.
SKŁADNIKI
- 100 g miękkiego masła
- 400 g twarogu, 0% tł.
- 3 jajka, rozmiar M
- sól
- ½ cytryny
- ½ łyżeczka sproszkowanej stewii
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj twaróg, jajka, szczyptę soli i skórkę z połowy cytryny, pół łyżeczki sproszkowanej stewii i łyżeczkę esencji waniliowej. Za pomocą miksera ręcznego miksuj wszystko przez około 30 sekund.
- Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto przelej do małej, wysmarowanej tłuszczem foremki (średnica 20 cm) i piecz w temperaturze 120°C (grzanie górne i dolne) przez godzinę. Po 45 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku na jeszcze 15 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnik i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe