Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie

Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką
Autor: Shutterstock Chrupiąca i kolorowa surówka kapuściana z marchewką w sosie czosnkowym
łatwy
30 min
4

Zimą potrzebujemy witamin. Najlepszym źródłem witaminy C jest kapusta. Zimowa surówka według przepisu mojej teściowej jest idealnym połączeniem chrupkości, soczystości i smaku przebogatego w witaminy. Polecam tę pyszną surówkę z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie.

SKŁADNIKI

  • 400 g kapusty czerwonej
  • 400 g kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 4 cebule dymki lub 1 cebula żółta
  • Na sos:
  • 300 ml mleka
  • 6 ząbków czosnku
  • 20 g filecików anchoisa
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwoną kapustę pokroić bardzo drobno nożem lub w malakserze. Można również poszatkować cienko lub zetrzeć na tarce. Czerwona kapusta ma wyjątkowo ścisłą główkę o grubych i twardych liściach, dlatego tak ważne jest drobno pokrojenie kapusty. Następnie należy posiekaną kapustę wygnieść rękoma, aby uwolnić soki.
  • Białą kapustę również drobno poszatkować. Marchewkę pokroić w słomkę lub zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać drobno.
  • Mleko przelać do rondelka, dodać rozgnieciony czosnek oraz fileciki anchoisa. Podgrzewać do zagotowania, następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. 
  • Do kielicha miksera lub blendera przelać mleko aromatyzowane czosnkiem i anchoisa. Dodać ocet, olej, musztardę. Zmiksować na gładką emulsję. Spróbować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem oraz olejem jeśli sos wyda się Wam zbyt kwaśny. 
  • Poszatkowane warzywa zalać sosem, wymieszać.
  • Zimową surówkę podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej