Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zimą potrzebujemy witamin. Najlepszym źródłem witaminy C jest kapusta. Zimowa surówka według przepisu mojej teściowej jest idealnym połączeniem chrupkości, soczystości i smaku przebogatego w witaminy. Polecam tę pyszną surówkę z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie.
SKŁADNIKI
- 400 g kapusty czerwonej
- 400 g kapusty białej
- 2 marchewki
- 4 cebule dymki lub 1 cebula żółta
- Na sos:
- 300 ml mleka
- 6 ząbków czosnku
- 20 g filecików anchoisa
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerwoną kapustę pokroić bardzo drobno nożem lub w malakserze. Można również poszatkować cienko lub zetrzeć na tarce. Czerwona kapusta ma wyjątkowo ścisłą główkę o grubych i twardych liściach, dlatego tak ważne jest drobno pokrojenie kapusty. Następnie należy posiekaną kapustę wygnieść rękoma, aby uwolnić soki.
- Białą kapustę również drobno poszatkować. Marchewkę pokroić w słomkę lub zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać drobno.
- Mleko przelać do rondelka, dodać rozgnieciony czosnek oraz fileciki anchoisa. Podgrzewać do zagotowania, następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.
- Do kielicha miksera lub blendera przelać mleko aromatyzowane czosnkiem i anchoisa. Dodać ocet, olej, musztardę. Zmiksować na gładką emulsję. Spróbować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem oraz olejem jeśli sos wyda się Wam zbyt kwaśny.
- Poszatkowane warzywa zalać sosem, wymieszać.
- Zimową surówkę podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?