Witaminowa surówka z buraków, marchwi i kapusty

Witaminowa surówka z buraków, marchwi i kapusty
Autor: Shutterstock Soczysta i chrupiąca surówka z pospolitych warzyw jest pyszna
łatwy
30 min
4

Surówka z gotowanych buraków, surowej marchwi i białej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Kruche i soczyste warzywa skąpane w słodko-kwaśnym sosie pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 duże buraki (lub 3-4 średnie), ugotowane, obrane i starte na tarce
  • 2 duże marchewki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na tarce
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała kapusta, poszatkowana drobno
  • 1 łyżka bazylii, posiekana
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekana
  • na sos do surówki:
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli lub do smaku
  • 3 łyżki cukru lub miodu lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć dobrze z i wstrząsaj zawartością słoika przez 1 minutę, aby wszystko dobrze się wymieszało.
  • Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i polej przygotowanym sosem, dobrze wymieszaj.
  • Sałatka będzie lepsza, gdy się trochę warzywa zamarynują w sosie, więc wstaw ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a jeszcze lepiej na 2 godziny.