Wątróbka na liściach sałaty - prosty przepis na zdrowe danie
2021-03-26
łatwy
20 min
4
Wątróbka to bezcenne źródło żelaza i witaminy C. Sprawdź, jak zrobić pyszną wątróbkę podawaną na liściach sałaty. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 30 dag wątróbek indyka
- 1/4 papryczki chili
- mały pomidor
- po 1/4 papryki zielonej i czerwonej
- 2 łyżki białej fasoli konserwowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- kilka liści sałaty
- natka pietruszki
- liście melisy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój drobno papryczkę chili.
- Opłucz wątróbkę, dodaj połowę papryczki, posiekane liście melisy i 1/2 łyżki oleju.
- Wątróbkę marynuj z przyprawami w lodówce ok. godziny.
- Pomidora i słodką paprykę pokrój w kostkę, osącz fasolę, posiekaj pietruszkę.
- Warzywa wymieszaj, dopraw 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego, pozostałą papryczką chili i sokiem z cytryny.
- Wątróbkę podsmaż na oleju. Następnie patelnię szczelnie przykryj i duś wątróbkę kilka minut, aż zmięknie.
- Przełóż wątróbkę na patelnię grillową, podpiekaj krótko z obu stron, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wątróbkę podawaj na liściach sałaty z warzywami i grzankami razowymi.