Turecka mizeria z ogórków i cebuli: pokochacie od pierwszego kęsa
2022-05-31
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Turecka mizeria z ogórków i cebuli jest tak pyszna, że pokochacie ją od pierwszego kęsa. Chrupiące ogórki, soczysta cebula i pachnące zioła, które orzeźwiają całość to idealna sałatka w cieplejszy dzień. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na turecką mizerię z ogórków i cebuli.
Ogórek - orzeźwienie i ochłoda
Ogórek ma bardzo mało kalorii, za to bogaty jest w sole mineralne, które orzeźwiają nasze ciało. Jego chłodzące właściwości wykorzystywane są od setek lat. To najlepsze warzywo w upalne dni. Zachęcamy Was do spróbowania kilku surówek z ogórkiem w roli głównej, które przyniosą ulgę w gorący dzień.
Warto także przygotować: Chłodnik z ogórków - najłatwiejszy przepis
SKŁADNIKI
- 8 małych ogórków lub 2-4 wężowe
- 1 cebula czerwona, średnich rozmiarów, pokrojona w półkola
- 1 mały pęczek koperku, drobno posiekanego
- 1 garść listków mięty, drobno posiekanych
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki tłustej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- świeżo mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obrać, jeśli używacie wężowych nie obierać. Pokroić w plasterki.
- Do ogórków dodać pokrojoną cebulę, koper i miętę.
- W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt, śmietanę, sok z cytryny, oliwę lub olej, rozdrobniony czosnek, sól, cukier i pieprz.
- Tym sosem polać ogórki i wymieszać.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?