Turecka mizeria z ogórków i cebuli: pokochacie od pierwszego kęsa

Turecka mizeria z ogórków i cebuli
Autor: Shutterstock Chrupka mizeria z ogórków i cebuli w sosie jogurtowym
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Turecka mizeria z ogórków i cebuli jest tak pyszna, że pokochacie ją od pierwszego kęsa. Chrupiące ogórki, soczysta cebula i pachnące zioła, które orzeźwiają całość to idealna sałatka w cieplejszy dzień. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na turecką mizerię z ogórków i cebuli. 

Ogórek - orzeźwienie i ochłoda

Ogórek ma bardzo mało kalorii, za to bogaty jest w sole mineralne, które orzeźwiają nasze ciało. Jego chłodzące właściwości wykorzystywane są od setek lat. To najlepsze warzywo w upalne dni. Zachęcamy Was do spróbowania kilku surówek z ogórkiem w roli głównej, które przyniosą ulgę w gorący dzień. 

Warto także przygotować: Chłodnik z ogórków - najłatwiejszy przepis

SKŁADNIKI

  • 8 małych ogórków lub 2-4 wężowe
  • 1 cebula czerwona, średnich rozmiarów, pokrojona w półkola
  • 1 mały pęczek koperku, drobno posiekanego
  • 1 garść listków mięty, drobno posiekanych
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tłustej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeżo mielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obrać, jeśli używacie wężowych nie obierać. Pokroić w plasterki.
  • Do ogórków dodać pokrojoną cebulę, koper i miętę.
  • W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt, śmietanę, sok z cytryny, oliwę lub olej, rozdrobniony czosnek, sól, cukier i pieprz.
  • Tym sosem polać ogórki i wymieszać.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej