Szybka i łatwa sałatka z kalafiora do wszystkiego

Szybka i łatwa sałatka z kalafiora do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Talerz pełen łatwej sałatki z kalafiora
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepis na szybką i łatwą sałątkę z kalafiora przyda się każdemu. Ta obfita, lecz rześka sałatka z dodatkiem ogórków, pomidorów, kukuryzy w wyśmienitym winegrecie jest zachwycajaca. Można ją podać do wszystkiego. Do obiadu, na kolację lub na przystawkę! Pychota!

SKŁADNIKI

  • Na szybką sałatkę z kalafiora:
  • 1 mały kalafior
  • 1 ogórek wężowy
  • 3 pomidory śliwkowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki kopru posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 garść liści rukoli
  • Na winegret do sałatki z kalafiora:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podzielić na różyczki. Łodygę pociąć na kawałki. Ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Przelać zimną wodą. 
  • Przygotować sos. Ząbek czosnku rozetrzeć z solą na papkę. Do czosnku dodać cukier i ocet. Wymieszać na jednorodną mieszaninę. Dodać oliwę i utrzeć wszystko razem. 
  • Sosem polać kalafiora. Odstawić. 
  • Ogórki pokroić na cienkie plasterki. Pomidory pokroić na nieco grubsze plasterki. 
  • Do kalafiora dodać ogórki, pomidory i odcedzoną kukurydzę oraz posiekany koper i pietruszkę. Delikatnie wymieszać.
  • Na końcu, tuż przed podaniem, dodać rukolę i lekko przemieszać. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej