Surówka żydowska - pyszna i zdrowa surówka z kapusty po żydowsku

Surówka żydowska - pyszna i zdrowa surówka z kapusty po żydowsku
Autor: Shutterstock Bazą dla surówki żydowskiej jest drobno poszatkowana biała kapusta
łatwy
25 min
4

Surówka żydowska to kompozycja powszechnie dostępnych warzyw, o właściwościach prozdrowotnych. Kapusta, cebula, marchew, ogórki kiszone i papryka to bomby witaminowe dostarczające naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Są to także warzywa niskokaloryczne, w związku z czym toa surówka nie tuczy.

Składniki

500 g białej kapusty

250 g marchewki

1 nieduża cebula

pół czerwonej papryki

4 małe ogórki kiszone

1/2 świeżego długiego ogórka

sok z małej cytryny

4 łyżki oliwy lub oleju

płaska łyżeczka soli

po pół łyżeczki pieprzu i cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj ją drobno.

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tartą marchew dodaj do poszatkowanej kapusty.

Połowę czerwonej papryki pokrój w krótkie paski. Cebulę drobno posiekaj i oba warzywa dodaj do kapusty.

Ogórki kiszone obierz i pokrój w cienkie plasterki. Kawałek świeżego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę.

W miseczce wymieszaj olej, świeżo wyciśnięty sok z małej cytryny, płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru oraz garść siekanej natki pietruszki. Dodaj sos do kapusty z z warzywami i wymieszaj.

Surówkę przed podaniem odstaw do lodówki, by wszystkie smaki przegryzły się ze sobą. Surówkę można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej