Surówka żydowska - klasyczny przepis na surówkę z kapusty po żydowsku

Surówka żydowska
Autor: Shutterstock Bazą dla surówki żydowskiej jest drobno poszatkowana biała kapusta
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka żydowska to kompozycja powszechnie dostępnych warzyw, o właściwościach prozdrowotnych. Kapusta, cebula, marchew, ogórki kiszone i papryka to bomby witaminowe dostarczające naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Są to także warzywa niskokaloryczne, w związku z czym ta surówka nie tuczy. Klasyczny przepis na surówkę żydowską zawiera tyko takie produkty, które zawsze masz pod ręką.

Galeria: Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kapusty
  • 250 g marchewki
  • 1 nieduża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 1/2 świeżego długiego ogórka
  • sok z małej cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • po pół łyżeczki pieprzu i cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj ją drobno.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tartą marchew dodaj do poszatkowanej kapusty.
  • Połowę czerwonej papryki pokrój w krótkie paski. Cebulę drobno posiekaj i oba warzywa dodaj do kapusty.
  • Ogórki kiszone obierz i pokrój w cienkie plasterki. Kawałek świeżego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • W miseczce wymieszaj olej, świeżo wyciśnięty sok z małej cytryny, płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru oraz garść siekanej natki pietruszki. Dodaj sos do kapusty z z warzywami i wymieszaj.
  • Surówkę przed podaniem odstaw do lodówki, by wszystkie smaki przegryzły się ze sobą. Surówkę można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej