Surówka żydowska - klasyczny przepis na surówkę z kapusty po żydowsku
2022-08-23
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka żydowska to kompozycja powszechnie dostępnych warzyw, o właściwościach prozdrowotnych. Kapusta, cebula, marchew, ogórki kiszone i papryka to bomby witaminowe dostarczające naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Są to także warzywa niskokaloryczne, w związku z czym ta surówka nie tuczy. Klasyczny przepis na surówkę żydowską zawiera tyko takie produkty, które zawsze masz pod ręką.
SKŁADNIKI
- 500 g białej kapusty
- 250 g marchewki
- 1 nieduża cebula
- pół czerwonej papryki
- 4 małe ogórki kiszone
- 1/2 świeżego długiego ogórka
- sok z małej cytryny
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- płaska łyżeczka soli
- po pół łyżeczki pieprzu i cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj ją drobno.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tartą marchew dodaj do poszatkowanej kapusty.
- Połowę czerwonej papryki pokrój w krótkie paski. Cebulę drobno posiekaj i oba warzywa dodaj do kapusty.
- Ogórki kiszone obierz i pokrój w cienkie plasterki. Kawałek świeżego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W miseczce wymieszaj olej, świeżo wyciśnięty sok z małej cytryny, płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu i cukru oraz garść siekanej natki pietruszki. Dodaj sos do kapusty z z warzywami i wymieszaj.
- Surówkę przed podaniem odstaw do lodówki, by wszystkie smaki przegryzły się ze sobą. Surówkę można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?