Surówka z ogórków konserwowych do obiadu

Surówka z ogórków konserwowych do obiadu
Autor: Shutterstock Z ogórków konserwowych można wyczarować smaczną surówkę do obiadu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z ogórków konserwowych zasmakuje zwłaszcza tym, którzy lubią warzywa konserwowane w zalewie octowej. Ale ponieważ octowy smak złagodzony jest dodatkiem świeżych warzyw i oleju - polecamy ją także tym, którzy za ogórkami konserwowymi nie przepadają. Przeżyjecie miłe zaskoczenie.

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na pyszne surówki do obiadu i nie tylko!

SKŁADNIKI

  • 1 średni słoik ogórków konserwowych
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki zetrzeć na plasterki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub mandolinie.
  • Cebulę pokroić w cieniutki półplasterki, wymieszać z połową cukru i pieprzem.
  • Paprykę pokroić w cienkie paski.
  • Z reszty cukru, oleju, soli, pieprzu i odrobiny zaprawy octowej z ogórków przygotować sos.
  • Warzywa wymieszać, zalać sosem i odstawić na kwadrans.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej