Surówka z ogórków konserwowych do obiadu
2022-05-09
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z ogórków konserwowych zasmakuje zwłaszcza tym, którzy lubią warzywa konserwowane w zalewie octowej. Ale ponieważ octowy smak złagodzony jest dodatkiem świeżych warzyw i oleju - polecamy ją także tym, którzy za ogórkami konserwowymi nie przepadają. Przeżyjecie miłe zaskoczenie.
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na pyszne surówki do obiadu i nie tylko!
SKŁADNIKI
- 1 średni słoik ogórków konserwowych
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/4 szklanki oleju
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki zetrzeć na plasterki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub mandolinie.
- Cebulę pokroić w cieniutki półplasterki, wymieszać z połową cukru i pieprzem.
- Paprykę pokroić w cienkie paski.
- Z reszty cukru, oleju, soli, pieprzu i odrobiny zaprawy octowej z ogórków przygotować sos.
- Warzywa wymieszać, zalać sosem i odstawić na kwadrans.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?