Surówka z kapusty pekińskiej: przebojowy przepis z lat 90. XX w.
2021-11-18
łatwy
15 min
4
Surówka z kapusty pekińskiej, pieszczotliwie przezywana "dziewięćdziesiątką", triumfalnie wdarła się na nasze stoły w latach 90. XX w. Wraz z inwazją wietnamskich barów gastronomicznych zawojowała bez reszty naszą wyobraźnię kulinarną. Dzisiaj specjalnie dla Ciebie wersja z fioletową (różową) kapustą pekińską. Zobacz, jak łatwo przygotować najlepszą surówkę do obiadu!
Zobacz GALERIĘ: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu
SKŁADNIKI
- ½ główki kapusty pekińskiej różowej (fioletowej)
- 1 ogórek zielony
- 1-2 pomidory
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.
- Ogórek i pomidora pokroić w kostkę. Kukurydza odcedzić.
- Wszystkie warzywa wymieszać razem. Polać zmiksowanym sokiem z cytryny z oliwą.
- Przyprawić odrobiną cukru, soli i pieprzu. Ponownie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?