Surówka z kapusty pekińskiej: przebojowy przepis z lat 90. XX w.

Surówka z kapusty pekińskiej: przebojowy przepis z lat 90. XX w.
Autor: Shutterstock.com Surówka z kapusty pekińskiej: przebojowy przepis z lat 90. XX w.
łatwy
15 min
4

Surówka z kapusty pekińskiej, pieszczotliwie przezywana "dziewięćdziesiątką", triumfalnie wdarła się na nasze stoły w latach 90. XX w. Wraz z inwazją wietnamskich barów gastronomicznych zawojowała bez reszty naszą wyobraźnię kulinarną. Dzisiaj specjalnie dla Ciebie wersja z fioletową (różową) kapustą pekińską. Zobacz, jak łatwo przygotować najlepszą surówkę do obiadu! 

Zobacz GALERIĘ: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

SKŁADNIKI

  • ½ główki kapusty pekińskiej różowej (fioletowej)
  • 1 ogórek zielony
  • 1-2 pomidory
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. 
  • Ogórek i pomidora pokroić w kostkę. Kukurydza odcedzić. 
  • Wszystkie warzywa wymieszać razem. Polać zmiksowanym sokiem z cytryny z oliwą. 
  • Przyprawić odrobiną cukru, soli i pieprzu. Ponownie wymieszać. Odstawić na 15 minut. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej