Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów: soczysta i chrupiąca
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z kapusty, ogórków i pomidorów jest soczysta i chrupiąca. Idealnie pasuje do pieczonym mięs. Bardzo łatwo ją przygotować. Surówka kapuściana z ogórkami i pomidorami dostarcza nam sporo witamin i mikroelementów. Jest zdrowa i pyszna.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kapusta pekińska lub 1 mała główka młodej kapusty białej lub stożkowej
- 1 ogórek wężowy lub inny z cienką skórką
- 250-300 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować.
- Ogórek przeciąć wzdłuż na cztery i pokroić na plasterki.
- Pomidorki przekroić na pół.
- Cebulę razem ze szczypiorem posiekać.
- Warzywa wymieszać razem. Posypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i olejem, wymieszać.
- Odstawić na 20 minut, aby smaki się „przegryzły”.