Surówka z kalarepy siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
15 min
4
W swoich książkach siostra Anastazja twierdzi, że przy sporządzaniu surówek można stosować dowolne proporcje warzyw, w zależności od upodobań. Ale jej przepisy jak zawsze są dla nas inspiracją. Tym razem surówka z kalarepy, z sałatą lodową i marynowanymi cebulkami.
SKŁADNIKI
- 1 główka średniej sałaty lodowej
- 2-3 młode kalarepy
- 1 słoik cebulki marynowanej
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebulka dymka
- sos koperkowy
- sól
- pieprz
- SOS:
- 3 łyżki gotowanej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- musztarda do smaku
- drobno pokrojony koperek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę oczyścić, rozdrobnić.
- Kalarepę pokroić w drobne słupki. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych okach.
- Cebulkę dymkę drobno posiekać, cebulkę marynowaną odcedzić.
- Wszystkie składniki wymieszać. Ze składników sosu zrobić sos i dodać. Wymieszać, doprawić do smaku