Surówka z kalarepy siostry Anastazji

2021-03-29
Surówka z kalarepy siostry Anastazji
Autor: thinkstockphotos.com Surówka z kalarepy siostry Anastazji
łatwy
15 min
4

W swoich książkach siostra Anastazja twierdzi, że przy sporządzaniu surówek można stosować dowolne proporcje warzyw, w zależności od upodobań. Ale jej przepisy jak zawsze są dla nas inspiracją. Tym razem surówka z kalarepy, z sałatą lodową i marynowanymi cebulkami.

SKŁADNIKI

  • 1 główka średniej sałaty lodowej
  • 2-3 młode kalarepy
  • 1 słoik cebulki marynowanej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cebulka dymka
  • sos koperkowy
  • sól
  • pieprz
  • SOS:
  • 3 łyżki gotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • musztarda do smaku
  • drobno pokrojony koperek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę oczyścić, rozdrobnić.
  • Kalarepę pokroić w drobne słupki. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych okach. 
  • Cebulkę dymkę drobno posiekać, cebulkę marynowaną odcedzić. 
  • Wszystkie składniki wymieszać. Ze składników sosu zrobić sos i dodać. Wymieszać, doprawić do smaku