Surówka z cukinii i ogórka - dostępna przez cały rok
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Surówka z cukinii i ogórków to doskonały, lekki dodatek do obiadu. Dość bezbarwna w smaku cukinia nabiera charakteru lekko zamarynowana w soku z cytryny. Polecamy tę surówkę, dostępną przez cały rok, łatwą do przygotowania i niedrogą.
Przeczytaj i wypróbuj także: Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała cukinia
- 1 niewielki ogórek szklarniowy
- 1 jabłko
- kawałek sałaty lodowej
- kawałek czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3-4 posiekane liście świeżej mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- duża szczypta cukru
- kilka łyżek wody przegotowanej
- kilka łyżek oliwy lub oleju
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytego ogórka i cukinię zetrzeć razem ze skórką do miski, dolać sok z cytryny, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Odlać wodę, dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach, poszatkowaną lub porwaną na małe kawałki sałatę, natkę pietruszki i miętę.
- W wodzie rozpuścić cukier, wlać do surówki, doprawić do smaku solą, pieprzem i oliwą, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.