Surówka z cukinii i ogórka - dostępna przez cały rok

2021-03-29
Surówka z cukinii i ogórka - dostępna przez cały rok
Autor: Shutterstock Surówka z cukinii i ogórków - prosty i smaczny dodatek  do obiadu
łatwy
25 min
4

Surówka z cukinii i ogórków to  doskonały, lekki dodatek do obiadu. Dość bezbarwna w smaku cukinia nabiera charakteru lekko zamarynowana w soku z cytryny. Polecamy  tę surówkę, dostępną przez cały rok, łatwą do przygotowania i niedrogą.

Przeczytaj i wypróbuj także: Cukinia tania i pyszna: 20 najlepszych przepisów z cukinią w roli głównej

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała cukinia
  • 1 niewielki ogórek szklarniowy
  • 1 jabłko
  • kawałek sałaty lodowej
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 posiekane liście świeżej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • duża szczypta cukru
  • kilka łyżek wody przegotowanej
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytego ogórka i cukinię zetrzeć razem ze skórką do miski, dolać sok z cytryny, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 5 minut.
  • Odlać wodę, dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach, poszatkowaną lub porwaną na małe kawałki sałatę, natkę pietruszki i miętę.
  • W wodzie rozpuścić cukier, wlać do surówki, doprawić do smaku solą, pieprzem i oliwą, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.