Soczysta surówka z pora i marchewki - smakuje nawet dzieciom!

Soczysta surówka z pora i marchewki - smakuje nawet dzieciom!
Autor: Shutterstock Surówka z pora i marchewki ma doskonale zbilansowany smak
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Surówka z pora i marchewki jest soczysta dzięki dodatkowi jabłka i mieszaniny jogurtu z majonezem. Ma także doskonale zbilansowany smak - ostry por zestawiony jest z soczystym jabłkiem i słodką marchewką.

SKŁADNIKI

  • 1 średni por (biała część)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 jabłko
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora, marchewki oraz jabłko umyj, następnie obierz.
  • Pora pokrój w cienkie półplasterki, posól i mocno wymieszaj (najlepiej ręką), by zmiękł i nieco puścił sok.
  • Marchewki oraz jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z porem.
  • Następnie wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj sól i pieprz do smaku (pamiętając, że por już został posolony).  Warzywa ponownie delikatnie wymieszaj z sosem.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej