Sałatka z zielonych warzyw
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z zielonych warzyw: brokułów, ogórków i awokado z kwaśną limonką to niezwykle wyrazista sałatka. Idealna sałatka do dań z grilla lub pieczonego mięsa. Wybornie smakuje podana ze świeżymi pieczywem lub grzankami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 ogórki wężowe lub 4 gruntowe (obrane)
- 2 awokado
- 1 brokuł
- 150-200 g szpinaku baby, młode liście
- 2 limonki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł podzielić na różyczki, łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Blanszować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut. Przelać zimną wodą. Odcedzić.
- Limonkę pokroić na cienkie plasterki lub w cząstki. Z drugiej limonki wycisnąć sok.
- Sok z limonki wymieszać z 2 łyżkami wody, przyprawami, a na koniec zmiksować z oliwą lub dobrym olejem. To będzie nasz dressing.
- Ogórki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Awokado obrać i pokroić na plasterki. Oba warzywa wymieszać z dressingiem.
- Na talerzu układać szpinak baby, na nim brokuły, na wierzch otoczone dressingiem plasterki ogórka i awokado. Ozdobić plasterkami limonki.
- Sałatkę podawać od razu. Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem, ale podana tylko z bagietką lub świeżo upieczoną grzanką jest równie wyborna.