Sałatka z suszonych pomidorów i fety ze świeżym szpinakiem baby
2021-06-26
łatwy
15 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Szybka sałatka w greckim stylu, która sprawdzi się na każda okazję. Delikatne liście młodego szpinaku, podkręcone smakiem słonej fety i słodkich suszonych pomidorów. Do tego nieco aromatycznej czerwonej cebuli i chrupiące orzechy włoskie. Całość skropiona prostym dipem. Polecam.
SKŁADNIKI
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 1 opakowanie fety
- 1 opakowanie młodych liści szpinaku
- kilka orzechów włoskich
- 1 nieduża czerwona cebula
- 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- czarne i zielone oliwki (opcjonalnie)
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście szpinaku umyć i osuszyć. Cebulę obrać i posiekać.
- Pomidory odcedzić z oleju (olej zostawić) i pokroić na nieduże kawałki.
- Fetę pokroić w kosteczkę, orzechy pokruszyć.
- Olej wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Na talerzyki rozłożyć szpinak, na to posypać posiekaną cebulę, kosteczki fety i kawałki pomidorów.
- Wierzch udekorować posiekanymi orzechami i polać sosem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?