Sałatka z suszonych pomidorów i fety ze świeżym szpinakiem baby

Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinaku z pomidorami, fetą i cebulą na białym talerzu.
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Szybka sałatka w greckim stylu, która sprawdzi się na każda okazję. Delikatne liście młodego szpinaku, podkręcone smakiem słonej fety i słodkich suszonych pomidorów. Do tego nieco aromatycznej czerwonej cebuli i chrupiące orzechy włoskie. Całość skropiona prostym dipem. Polecam.

SKŁADNIKI

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie fety
  • 1 opakowanie młodych liści szpinaku
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czarne i zielone oliwki (opcjonalnie)
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście szpinaku umyć i osuszyć. Cebulę obrać i posiekać.
  • Pomidory odcedzić z oleju (olej zostawić) i pokroić na nieduże kawałki.
  • Fetę pokroić w kosteczkę, orzechy pokruszyć.
  • Olej wymieszać z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i pieprzem.
  • Na talerzyki rozłożyć szpinak, na to posypać posiekaną cebulę, kosteczki fety i kawałki pomidorów. 
  • Wierzch udekorować posiekanymi orzechami i polać sosem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej